Дневен архив: 25/03/2020

Общинският съвет в Перник подкрепи подписването на договора за електрическите автобуси

На свое извънредно заседание днес Общинският съвет в Перник одобри докладна на  кмета на общината Станислав Владимиров, с която той предлага да бъде подписан административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от страна на ЕС за проектно предложение „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез въвеждане на еколого-съобразен обществен електротранспорт в Перник“ на Община Перник в партньорство с „Градски транспорт ... Прочети още »

Влязоха в сила промени в звената за административно обслужване на МВР, за да се избегне струпването на много граждани

В Държавен вестник бр.28, от 24.03.2020 г., е обнародван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Съгласно закона е предвидено, че срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 ... Прочети още »

Пернишки фирми продължават да помагат на ЦСМП в осигуряването на предпазни средства за медиците

Пернишки фирми продължават да ни осигуряват предпазни средства, след като вие публикувахте на сайта нашия апел за съдействие. Това информира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник д-р Валери Симеонов. „Вчера ни се обади собственикът  на една от пернишките фирми в областта на машиностроенето. Той ни предложи да ни осигури най-необходимите ни предпазни средства, които могат да бъдат ... Прочети още »

Евродепутат от БСП дари предпазни средства на ЦСМП-Перник

Председателят на групата на евродепутатите от БСП в Европарламента -Петър Витанов откликна на призива на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник за осигуряване на лични предпазни средства за спешните екипи. Петър Витанов е осигурил на спешните медици: маски, очила, ръкавици и други консумативи. Директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов благодари от името на спешните медици за оказаната помощ, която ... Прочети още »

ТД на НОИ-Перник ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., бе обнародван в „Държавен вестник“ с дата 24.3.2020 г. Това информираха от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт/НОИ/ в Перник. Според предвиденото в закона ще бъдат преизчислени по служебен ред личните трудови пенсии на около 258 000 работещи пенсионери, ... Прочети още »

Община Перник разработи информационна платформа да коронавируса

 Община Перник разработи специална платформа, на която перничани могат да намерят информация как да се предпазят от коронавирус и мерките, които се предприемат за ограничаване разпространението на епидемията. На страницата ще може да бъде намерена и актуална информация за работата на институциите по превенция на COVID – 19, както и телефони за сигнали и услуги. В платформата могат да се ... Прочети още »

Днес е Благовещение!

На 25 март се отбелязва деня, в който Архангел Гавраил се явява на Дева Мария, за да ѝ съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. „Благата вест“ дава и наименованието на празника. В народния календар денят е известен като Благовец или „половин Великден“, защото поверието гласи, че тогава долитат кукувиците и лястовиците и известяват на хората ... Прочети още »

Отложиха Олимпийските игри в Токио за 2021 година заради коронавируса

След телефонен разговор между премиера на Япония Шиндзо Абе и председателя на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах е било решено Олимпийските игри в Токио да бъдат отложени за следващата 2021 година, съобщават световните осведомителни агенции. Абе каза, че отлагането е било неизбежно, защото игрите, насрочени за лятото на 2020 г., не могат да се проведат по пълен начин заради ... Прочети още »

Общо 4,5 млрд. лв. заделя държавата за подкрепа на икономиката заради коронавируса

 Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката на страната вследствие на кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. От тях 1 милиард лева ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си. Средствата се дават по схемата за подпомагане на заплатите в затруднените сектори, при която държавата поема 60% от заплатата, а работодателя 40 на ... Прочети още »

Владимир Каролев е задържан за нарушаване на карантина, ще съди държавата в Страсбург

Няма шега. Политическата простотия реализирана от полицейска простотия на натегач от СДВР резултира в задържането ми за 24 часа в РУ Разлог. Нищо не съм нарушил и ще осъдя държавата в Страсбург за тази простотия. За съжаление, данъкоплатците ще платите. И не, не се жалвам, че ме задържат. Здравият разум ще победи здравите сили. И все пак Картаген трябва да ... Прочети още »