Дневен архив: 07/03/2020

Със заповед на кмета на община Перник са отменени всички масови мероприятия, заради обявената грипна епидемия в страната

Със заповед №291/ 06.03.2020 г. на кмета на община Перник са отменени масовите мероприятия, включително спортни и културни,  на територията на община Перник за периода 06.03.2020 г. до 11.03.2020 г. включително. Заповедта е на основание на заповед на министъра на здравеопазването, относно обявяване на грипна епидемия на територията на Република България в периода 06.03.2020 г. до 11.03.2020 г. включително. По ... Прочети още »

Над 15 тона боклуци извадиха от коритото на река Струма само в района на центъра

Над 15 тона сухи клони, храсти, треви и битови отпадъци са извозени до днес от коритото на река Струма от работещите в ОП”Флор”.  Огромното количество е събрано в района от пл. „Кракра“ до „Руския битак“. И днес коритото на реката бе почиствано от дървета, храсти и отпадъци. От Общината увериха, че почистването на коритото на реката продължава. Прочети още »

Днес е Тодоровден!

В първата събота след Сирни заговезни Българската православна църква отбелязва Тодоровден. Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Датата на честването му, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден. В т. нар. кушии – традиционни състезания ... Прочети още »

18-годишен радомирец отива на съд

На 29 февруари, в гр. Радомир, е проверен лек автомобил Опел „Корса“, управляван от 18-годишен местен жител. При изпробването му с техническо средство е отчетен положителен резултат за употреба на канабис. Водачът отказал кръвна проба за химичен анализ. След проведено разследване е привлечен като обвиняем по чл. 343 „б“, ал. 3 от Наказателния кодекс. При доказване на вината му го ... Прочети още »

Поредната кражба на ток установиха в Перник

 Служители от Първо РУ и представители на електроразпределителното дружество са извършили проверка на имот в пернишкия кв. „Рудничар“. Констатирано е неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, с което се създавали условия за непълно отчитане на консумираната електрическа енергия. Започнато е разследване по чл. 234 „в“, ал. 1 от Наказателния кодекс и работата продължава. Законът предвижда до 5 години лишаване от свобода ... Прочети още »

Областната управа на Перник обсъди с кметовете възможностите за освобождаване на пътни участъци от винетна такса

Възможности за освобождаване на пътни участъци от винетна такса бяха обсъдени на работна среща между заместник-областния управител на Перник Иво Иванов, кметове и представители на общините и директора на Областно пътно управление /ОПУ/ Емилия Ваклинова. С писмо на Агенция „Пътна инфраструктура“ се дава възможност на общините да отправят предложение до АПИ за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от ... Прочети още »

Днес движението между 4-ти и 6-ти километър на АМ „Тракия“ в посока Бургас ще е в две ленти

 Днес – 7 март, от 9 ч. до 17 ч., движението между 4-ти и 6-ти км на АМ „Тракия“ в посока Бургас ще се осъществява в две от четирите ленти за движение в участъка. Поради ремонт на портални рамки поетапно ще се ограничава трафикът в изпреварваща и средната активна ленти. Движението ще се пренасочва в съседните две ленти.  Необходимо е ... Прочети още »

Приеха промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

С тях се предлага  създаване на Национална аптечна карта, чрез която ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки и ще се идентифицират областите, общините и населените места с недостиг от аптеки. С цел осигуряване на възможности за конкуренция между участниците на пазара изрично се забранява един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за ... Прочети още »

Диляна и Блатечки най-после показаха сина си, който много прилича на баща си

Асен Блатечки и Диляна Попова най-накрая решиха да покажат сина си Борис пред фенове и медии. Направиха го по време на премиерата на филма на Асен „Останалото е пепел“. 5-годишното момче е одрало кожата на баща си, който го обожава и въпреки ангажиментите на премиерата, не се отдели от мъника. Малкият Борил също е привързан към известния си баща и ... Прочети още »