Дневен архив: 05/03/2020

Голяма авария при ТЕЦ „Република” остави днес половин Перник без вода

Днес, 5.03.2020г., в 17.00ч. е спряна  водата по Клон2,  поради възникнала голяма авария при ТЕЦ „Република”. Без вода останаха:  кв.”Тева”, кв.”Мошино”, Бачова махала, Димова махала, село Бучино, село Люлин. Това информираха от „В и К”. В последствие стана ясно, че без вода са и жителите на кв.”Изток”. От водоснабдителното предприятие информираха, че аварийна група на дружеството  работи по отстраняването на аварията. Прочети още »

Поредно блестящо представяне на сурвакарите от Батановци

Сурвакарската група на гр. Батановци за пореден път се представи блестящо на фестивала „Кукерландия 2020“ в гр. Ямбол. Групата имаше още две участия в същия ден, от които също получи награди. В с. Победа общ. Стралджа групата отново бе наградена с диплом и парична награда. На празника Сирни Заговезни в с. Първенец, сурвакарската група отново се представи на ниво и ... Прочети още »

15 пъти по-голям е днес притокът на вода в язовир „Студена” от разхода

Обемът на язовир „Студена” днес  достигна 5 075 000 куб.м. Притокът във водоема е 3476 л/сек., при разход – 229 л/сек, информират от „В и К”-Перник. Това означава, че притокът в язовира е 15 пъти по-голям от разхода на вода.Основният приток на вода идва от реките Кладнишка и Матница. По информация от „В и К”, заради аварии по водопроводната мрежа, ... Прочети още »

Спипаха перничанин за кражба

 Сигнал за извършеното деяние е подаден вчера около обяд, от служители на  частна охранителна фирма. Гардовете алармирали, че са откраднати кабели и метални предмети от района на фирма в центъра на областния град. Полицаи от Първо РУ предприели действия за установяване на извършителите. Много бързо белезниците щракнали около ръцете на 25-годишен перничанин, познат на органите на реда. Задържан е за ... Прочети още »

Служители на РУ МВР – Радомир откриха краден лек автомобил

 Полицаите действали по сигнал, според който от района на столицата бил откраднат лек автомобил Нисан „Х Трейл“. Колата била установена в частен имот в радомирското с. Прибой, обитаван от 34-годишен радомирец. Нисанът е иззет и върнат на собственика му, а мъжът е задържан за 24 ч. с полицейска заповед.                    Започнато е досъдебно производство и работата продължава. Прочети още »

Рецидивист отново е изправен пред Темида

  Престъплението е извършено на 3 февруари тази година, когато 62-годишен перничанин откраднал от голям магазин в областния град електрически винтоверт. След образувано досъдебно производство и проведено разследване, криминално проявеният и осъждан неколкократно за подобни престъпления е привлечен като обвиняем по чл. 196, ал. 1 от Наказателния кодекс. Това е станало в затвора, където той по настоящем изтърпява наказание „лишаване ... Прочети още »

Младеж отива на съд за шофиране на автомобил след употреба на наркотици

 На 8 февруари, в пернишкото село Расник, е проверен лек автомобил „Ситроен“, управляван от 24-годишен от село Мещица. При изпробването му с техническо средство е отчетен положителен резултат за амфетамин. Водачът отказал кръвна проба за химичен анализ. Привлечен е като обвиняем по чл. 343 „б“, ал. 3 от Наказателния кодекс и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“. Прочети още »

Перник за първи път бе домакин на майсторски клас към ЦЕРН

Перник за първи път беше домакин на майсторски клас към ЦЕРН – Европейската организация за ядрени изследвания, в която България членува от 1999 -та година. 50 ученици от Езикова гимназия „Симеон Радев“, „Професионалната гимназия по икономика, Природоматематическа гимназия „Христо Смирненски“ и Средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ – Радомир се включиха в деня за ученически изследвания. Водещ критерий при ... Прочети още »

Пак отхвърлиха програмата за управлението на общински имоти

Кметът Станислав Владимиров се възползва от законовото си право и след като на предишното редовно заседание пернишкият минипарламент не прие предложената от него Програмата за управление и разпореждане с общинската собственост, я върна за ново разглеждане. За съжаление и този път мнозинството от дясното политическо пространство гласува „въздържал се” и документът отново не мина. Общинският съветник Петър Басмаджиев апелира към ... Прочети още »

Ура! Общинският бюджет на Перник за 2020-та беше приет

Без скандали, в нормална работна атмосфера бе приет бюджетът на община Перник за 2020 година  на днешната извънредна сесия на минипарламента. Припомняме, че той бе върнат за ново разглеждане и гласуване от кмета Станислав Владимиров, заедно с програмата за разпореждане с общинска собственост и правилника за изменение в дейността на ОП „Флор”.   Днес пернишките законотворци приеха някои промени главно в ... Прочети още »