Месечен архив: февруари 2020

Пернишки библиотекари научиха малчугани как да изработват мартенички

  Как старите българи са правили мартеници, усуквайки червен и бял вълнен конец за здраве и берекет – това показаха  библиотекарите от Регионална библиотека „Светослав Минков” на малчуганите от ДГ „Родолюбче”. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Преди това децата с интерес слушаха любопитни истории, свързани с мартеничката, подготвени от библиотекарите. Научиха какви са легендите за появата на мартеницата, какви са народните поверия, ... Прочети още »

В област Перник няма за сега заразени с коронавирус, уверяват от РЗИ

На територията на област Перник няма заразени с коронавирусна инфекция. Това беше обявено на Съвета за медицинско осигуряване при бедствия аварии и катастрофи, създаден към Регионалната здравна инспекция – Перник с председател д-р Юри Торнев . Работната среща се състоя в областната администрация под егидата на областния управител инж. Емил Костадинов, който беше запознат със ситуацията и предприетите мерки. „На ... Прочети още »

Превозвачите ще купуват бордовите устройства по нови цени

Нова по-добра цена за всички нови и вече съществуващи клиенти предложи TollPass. Услугата за автоматично отчитане на тол такси с бордови устройства вече е с месечна такса обслужване на стойност 5.90 лв. (без ДДС). За всички клиенти, които вече са сключили договорите си и са получили бордовите си устройства, цената ще бъде актуализирана. Този процес ще се осъществява отново изцяло ... Прочети още »

Тонове с боклук бяха извозени с камиони от нерегламентирано сметище в „Хумни дол”

Перник става все по-чист, все по-уютен, благодарение на новата кметска администрация. Ежедневно се почистват улици и квартали. Вчера бе ликвидирано голямо нерегламентирано сметище в квартал „Хумни дол“. Бяха извозени четири камиона с отпадъци като днес ликвидирането на сметището продължава. Идните дни и седмици акцията по извозването на отпадъци от големите нерегламентирани сметища ще продължи на територията на общината. Почистени бяха ... Прочети още »

Перничанин краде ток от „Топлофикация”

Кражба на ток е установена в Перник. Сигналът за противозаконното деяние е подаден от служители на „Топлофикация“ – Перник. Съвместната проверка установила, че жител на пернишкия квартал „Хумни дол“ е осъществил неправомерно захранване на имота си от обект на топлофикационното дружество. Извършен е оглед на местопроизшествието и е изяснена собствеността на имота. Образувано е досъдебно производство и действията по разследването ... Прочети още »

Горяха камион и селскостопанска сграда

Селскостопанска сграда и камион са горели вчера в Радомирско и Брезник. Около 12,30 ч. е пламнал камион в бившето „Топливо“ на гр. Брезник. Причината е късо ел. съединение. Машината е изгоряла напълно. Няма пострадали хора. Около 5 часа по-късно е съобщено за пожар в селскостопанска постройка, намираща се в стопанския двор на радомирското с. Кленовик. Щетите са минимални – около ... Прочети още »

Добри новини за спасителния водопровод

Под 4 км. остават да се  положат тръби от водопровода Мало Бучино-Перник. Информацията беше съобщена на кризисния щаб, който оглавява областният управител на Перник инж. Емил Костадинов.  „В момента се монтират помпите в станцията. В резервоара вече са изправени стените и се работи по цялото трасе“, каза инж. Кирил Велиновски от фирма „Монтажи“.  На срещата областният управител не пропусна и ... Прочети още »

Кметът на Радомир Пламен Алексиев поиска прошка в Дрен

“Моля да ми простите, ако съм сгрешил, и аз съм човек, и аз допускам грешки”. С тези думи се обърна кметът на община Радомир Пламен Алексиев към жители на село Дрен по време на обичая „Прошка“. Жителите на селото приеха молбата на кмета и от своя страна също му поискаха прошка. Да му бъде простено за грешките поиска от жителите на Дрен и кметът на ... Прочети още »

Богата програма за националния празник в Радомир

Богата тържествена програма очаква жителите и гостите на Радомир на Националния празник на България – 3 март! Честванията ще започнат в 10:30 часа с откриване на изложбата „Огнестрелни и хладни оръжия от Руско-турската война“, както и изложбата „И днес йощ балканът…“ в изложбената зала „Войнишко въстание“ на Общински исторически музей – Радомир. В 10:40 часа ще бъде тържественото поднасяне на венци и цветя на паметника ... Прочети още »

Патриотична инициатива в наверечието на 3-ти март стартира от Трън

Патриотичната инициатива „ Мила Родино“ стартира в навечерието на 3-ти март в Община Трън. Тя е лична кауза и идея на областния управител на Перник.  Чрез изработването и разпространението на специални тетрадки с българския трикольор и логото на Областната администрация  инж. Емил Костадинов ще провокира вниманието и интереса на учениците в областта към историята, ценностите и силата на българския род. ... Прочети още »