Дневен архив: 08/01/2020

Обичаят Сурва в Пернишко и маршрутите на групите

„Фестивалът се отменя, но на 13-и и 14-и януари ще се проведе традиционната Сурва в селата, обичаят който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Нека всички да заповядат през тези дни, за да усетят духа на Сурва”- това каза кметът на Перник Станислав Владимиров. Вече са оповестени маршрутите на Сурва в населените места в региона. Ето маршрутите на ... Прочети още »

Уведомяват групите от страната и чужбина, че Сурва се отменя

аради водната криза в Перник се отменя фестивалът „Сурва“. Това става по препоръка на министъра на здравеопазването. Според него има опасност от зарази при провеждането на фестивала. На същото мнение са и от Районната здравна инспекция. „След обявяването на решението за отмяна на фестивала започна поетапното уведомяване както на чуждестранните групи, така и на групите от други региони на страната, ... Прочети още »

Кметът Владимиров:Грозно е да се политизира проблемът на Перник!

Най-тежките месеци за Перник ще са януари и февруари. Язовир „Студена“ все още не се пълни, но се изпълняват всички мерки, каза пред БНТ кметът на града Станислав Владимиров. Той утоични, че притокът в язовира е 120 литра, а оттокът не трябва да превишава 300 литра в секунда. Станислав Владимиров коментира още, че перничани са подложени на голямо изпитание. „Ние ... Прочети още »

Доброволци от ЦРОО помагат в раздаването на водата

Доброволци от Централната рибноопазваща организация в Перник помогнаха при раздаването на минерална вода в квартал „Могиличе”. Както „Съперник” вече писа, от общинската управа призоваха доброволци да помагат при раздаване на водата в различните райони на града. „Община Перник осигури водата, ние направихме наша организация с бус, пикап и 6 момчета от ЦРОО и от адрес на адрес доставихме на хората ... Прочети още »

„В и К” Перник е в изключително тежко финансово състояние, алармира прокуристът на дружеството

 „В и К” Перник е в изключително тежко финансово състояние и без помощ от вън има реална опасност дружеството да преустанови работа. Това информира прокуристът на водоснабдителното предприятие инж. Камен Каменов. „За краткото време откакто съм прокурист направих анализ на финансовото състояние на дружеството, който определено ме втрещи. Оказва се, че липсата на вода в язовир „Студена” е по-малкия проблем ... Прочети още »

Трима нарушители на закона пред Темида

Трима нарушители на законовите разпоредби се изправят пред съда за различни престъпления. В последния ден на старата година, един час след полунощ, на улица „Стара планина“ в областния град е проверен лек автомобил „Опел Вектра”. При изпробване на 21-годишния водач за употреба на наркотични вещества е отчетен положителен резултата за марихуана и кокаин. Перничанинът е привлечен като обвиняем и му ... Прочети още »

Задържаха младеж с трева и амфетамини

18-годишен е задържан за притежаване на наркотични вещества. Акцията е проведена вчера, от служители на Второ районно управление на МВР. Около 16,30 часа, на улица „Рашо Димитров“ в областния град органите на реда проверили 18-годишен местен жител. При извършения му личен обиск, у него е открито и иззето пакетче, съдържащо суха зелена листна маса с тегло малко над един грам. ... Прочети още »

Станислав Владимиров: Перничани сме хора със силен характер и ще успеем да преминем през това изпитание…

„Отмяната на фестивала „Сурва 2020“ бе поредното тежко решение, което трябваше да взема в рамките на два месеца. То бе взето окончателно вчера след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и главния здравен инспектор д-р Кунчев. Те бяха категорични, че събирането на толкова много хора на едно място в рамките на два дни може да доведе до много по-голямо ... Прочети още »

Бившият заместник- кмет на Община Перник Севделина Ковачева се гласи да стане заместник областен управител!

Бившият заместник- кмет на община Перник и временно изпълняващ длъжността кмет по време на предизборната кампания за местните избори през 2019 г Севделина Ковачева може да бъде назначена за заместник областен управител. Този слух се носи упорито из Перник. И както е казал народът- във всеки слух има и частица истина. Севделина Ковачева е добре позната на перничани още от ... Прочети още »

Перничани призовават фестивалът „Сурва“ да се пренесе пред Народното събрание!

  Още щом стана ясно, че Международният фестивалът „Сурва 2020” тази година няма да се проведе в Перник, заради водната криза, в социалната мрежа се появи инициатива за провеждането на „Сурва 2020 пред Народното събрание”. Тази идея събира все повече  подръжници сред разочарованите фенове на фестивала, които ще бъдат лишени от възможността тази година да присъстват на него заради водната ... Прочети още »