Дневен архив: 04/12/2019

Снегът не създаде проблеми в движението в Перник

Всички основни пътни артерии в община Перник са проходими при зимни условия, а общественият транспорт се движи по обичайните си маршрути, съобщават от общината През цялата нощ 13 машини опесъчаваха и третираха със сол пътищата и улиците в града и населените места от общината. Допълнително са почистени всички улици, по които минават училищни автобуси и улици, на които живеят хора ... Прочети още »

В Луковит – без пари, в Перник 560 лв били малко

На извънредното си заседание пернишките минипарламентаристи не намериха време и желание за докладната за удължаване на срока на кредит, теглен от предишната общинска управа, но намериха време да си гласуват месечните възнаграждения, които ще са около 560 лв. Мнозина страдаха, че тези пари са малко и не могат да работят ефективно с избирателите, в полза на гражданите, каквото и да ... Прочети още »

Емил Костадинов е новия областен управител на област Перник

На днешното си редовно заседание Министерски съвет освободи от длъжност досегашния областен управител Ирена Соколова.  Ва нейно място е назначен за губернатор на Перник инж. Емил Костадинов. Емил Костадинов е член на ГЕРБ и към момента е общински съветник в Общински съвет-Перник от политическа партия ГЕРБ. Той беше кмет на кметство „Изток“,в  община Перник в периода 2015-2019 г. „Ние, когато ... Прочети още »

Стартира проект „Младежта в действие-RAISE Youth” в Перник

Фондация Центърът за развитие на устойчиви общности стартира проект „Младежта в действие- иновативно предприемачество в селските райони”. На презентацията на проекта присъстваха представители на община Перник, различни институции, младежи. Ръководителят на проект Станимира Хаджимитова поясни, че проучванията на Центъра показват, че делът на хората на възраст от 15 до 29 години, които нито учат, нито работят е около 18%. Сред ... Прочети още »

БЧК започва раздаването на хранителни продукти на крайно нуждаещи се,

От 27 ноември стартира предоставянето на хранителни продукти от първа необходимост, осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. Програмата е съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (Оперативната програма за храни от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица). Раздаването на пакетите ще продължи до 28 февруари 2020 година, според график, изготвен от ... Прочети още »

От 9 декември започват да превеждат пенсиите за последния месец

Изплащането на пенсиите за месец декември от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне на 9 декември (понеделник) и ще приключи на 20 декември (петък). Това съобщиха от пресцентъра на НОИ.  В изпълнение на Постановление на Министерския съвет № 292 от 20.11.2019 г., заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума за Коледа, която е в размер на 40 ... Прочети още »

Днес почитаме св. Варвара

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която се приема за покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. Този ден е натоварен с предричания в обичаите – по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи. В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците на света ... Прочети още »

Над 143 500 декара с пшеница са засети в областта

143 580 дка с пшеница са засети до момента в областта. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие”. Най-много пшеница традиционно сеят стопаните от Радомир- 69 300 дка. Следват общините: Брезник- 35 400 дка, Перник- 21 610 дка, Трън- 9 100 дка, Ковачевци- 5 500 дка и Земен- 2 670 дка. Приключи сеитбата на маслодайна рапица. В областта са засети общо 5 000 дка с тази култура. От тях ... Прочети още »