Дневен архив: 03/12/2019

ЮЗДП получи дарение система за наблюдение и ранно откриване на горски пожари

Система  за наблюдение и ранно откриване на възникнали пожари в горски територии получи като дарение от една от най-големите китайски технологични компании в областта на охранителните технологии „Дахуа технолъджи”, Югозападното държавно предприятие. „Опазването на горите от пожари е един от основните акценти в нашата дейност. Ние полагаме много усилия да засилим капацитета си за превенция и контрол на възникването и ... Прочети още »

Проектът за ремонт на улица „Софийско шосе“ е изначално сбъркан и нелогичен

Във връзка с многобройните запитвания, които получаваме за ремонта на улица „Софийско шосе искаме да заявим, че проектът за обновяването на отсечката е изначално сбъркан и нелогичен и стартиран без нужното финансиране, съобщиха от общинската администрация. В него не е заложен ремонт на тротоарите, подмяна на бордюрите и осветлението. Всички виждаме в какво състояние са тротоарите на ул. „Софийско шосе“ ... Прочети още »

Ученици от ГПЧЕ с открит урок за романа „Под игото”

Учениците от 10 г клас на Езикова гимназия „Симеон Радев“ представиха в открит урок „Под игото“ като телевизионна продукция. Ключови глави от романа се разиграха пред младежите, които влязоха в ролите на героите от Бяла черква. По този начин минало и настояще бяха обединени чрез иновативни методи, а ученици и учители показаха, че има и трети вариант по казуса с ... Прочети още »

Читалище „Нови хоризонти” прави ателиета за сурвакарски маски

Пернишкото НЧ „Нови хоризонти 2009“ ще реализира ателиета за изработване на модели на сурвакарски маски. По време на ателиетата деца и младежи ще бъдат запознати на специална беседа с обичая Сурва. НЧ „Нови хоризонти 2009“ е партньор по проект на Институт за етнология и фолклористика към БАН. Пернишкото читалище е сред петте читалища от различни региони на страната , които ... Прочети още »

Кметовете на Перник и Радомир за безводието и причините за него

Ситуацията в Пернишко след обявения воден режим продължава да е тревожна. Язовир „Студена“ все още е на критичния минимум. В ситуацията беше замесен и Радомир – оказва се, че вода от язовира е била пренасочвана към града, независимо от индикациите за наближаваща криза. Кметът на Перник Станислав Владимиров и градоначалникът на Радомир Пламен Алексиев коментираха ситуацията пред цяла България чрез ... Прочети още »

Нова присъда грози „обитателка” на затвора

45-годишна се изправя отново пред правосъдието. Жената изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за измами, уточниха от полицията. В края на 2014 година фирма, управлявана от перничанката, изпаднала в неплатежоспособност. Това обстоятелство не било заявено в 30-дневен срок пред съда, с което бил осъществен състав на престъпление по чл. 227 „б“ от Наказателния кодекс. Криминално проявената жена дълго време се укривала ... Прочети още »

Постоянен арест за мъж,ограбил старица

21-годишен е задържан под стража за опит за грабеж. Престъплението е извършено на 21 ноември, когато във Второ районно управлене се оплакала 76-годишна перничанка, че е станала обект на грабеж. Възрастната жена заявила, че младеж, използвайки сила, се опитал да откъсне от врата й медицинска верижка. Незабавно районът бил блокиран и извършителят, 21-годишен жител на областния град, бил задържан. След ... Прочети още »

РИОСВ – Перник установи източника на замърсяване на река Струма

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник установи източника на замърсяване на река Струма, за който бе получен сигнал. Става въпрос за воден обект – езеро с оранжев цвят и киселинен характер на водите. То се намира в района над бившия „Клон Мир“. Инспектори на РИОСВ извършиха проверка  на 28 ноември, по повод получен сигнал за промяна на ... Прочети още »

Бюрото по труда търси шивачки, охранители, работници за обработка на дърво

  След като две поредни седмици предлаганите от Бюрото по труда свободни работни места на трудовия пазар в Перник запазиха числеността си без промяна, през изминалата седмица те намаляха с 67 и достигнаха 148. Добрата новина е, че се запазва броят на  предлаганите свободни места за безработните висшисти – 7.  През  седмицата бяха актуални офертите за работа на 30 охранители за София и ... Прочети още »

Намаляват повикванията на телефон 112, отчитат от ЦСМП-Перник

Лекарката и медицинската сестра, които пострадаха миналата седмица при пътнотранспортно произшествие се чувстват вече добре. Това увери директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник д-р Валери Симеонов. „Миналата седмица ги посетих в „Пирогов”, за да се уверя, че са добре. В петък изписаха сестра Димитрова, а в събота беше изписана и д-р Цанкова. Очаквам и двете да ми ... Прочети още »