Дневен архив: 23/10/2019

Възпитаници на VIII ОУ “ Кракра Пернишки “ в компанията на най- известните готвачи

VIII ОУ “ Кракра Пернишки “ е сред първите 45 училища, които заявиха участие в Програмата на Нестле “ За по – здрави деца“. Учениците от пернишкото училище станаха част от Международния ден на готвача, който се състоя в Музейко. През тази година програмата „Нестле за по-здрави деца“ стартира с още по-амбициозни цели, свързани с балансираното хранене при децата. Именно ... Прочети още »

Членове на Централната рибозащитна организация протестираха пред РИОСВ – Перник

С искане да се спре замърсяването на река Струма и язовир „Пчелина“, вчера сутринта пред РИОСВ-Перник се събраха на протест членове на Централната рибозащитна организация . „Реката се замърсява с отровни промишлени води, влива се в язовир „Пчелина“ и можем да стигнем до втора екокатастрофа. Ние направихме соствени замервания на водите на река Струма и язовир „Пчелина”, които дадохме за ... Прочети още »

Публикуваха книга на перничанката Здравка Евтимова в Китай

Книгата „Пернишки разкази“ на пернишката писателка Здравка Евтимова, позната в много държави по света, излезе преди броени дни в Китай под логото на Ningbo Publishing. С публикуването на сборника издателството поставя началото на нова поредица за съвременна литература от Централна и Източна Европа. Премиерата на книгата се е състояла в средата на октомври на панаира на книгата в град Нингбо, ... Прочети още »

Откриват избирателни секции в болниците

Пациентите на лечебните заведения в Перник ще могат да гласуват на място на предстоящите на 27 октомври избори за местна власт. Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Перник Севделина Ковачева са образувани избирателни секции в МБАЛ „Рахила Ангелова”, Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести и Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в бившия Профилакториум. ... Прочети още »

Започна рехабилитацията на улица „Граово” в Перник

Със символична първа копка започна рехабилитацията и на улица „Граово“.  Стойността на обекта е 850 000 лева без ДДС. Строителните дейности предвиждат подмяна на два стари водопровода, цялостна подмяна на настилката – с нови тротоари, нова вертикална и хоризонтална сигнализация. Докато тече ремонтът ще има временна организация на движението. „Започваме с водопроводите и продължаваме напред. Това е един от входовете ... Прочети още »

Пернишки ученици с награда от националния конкурс „140 години Търновска конституция“

Национален клуб „Родолюбие“ проведе ежегодния си ученически конкурс под надслов „140 години Търновска конституция“, организиран със съдействието на МОН и Синдиката на българските учители. За двадесет и седми път ученици от цяла България показаха знания, тълкувания и оценки за събития, разглеждайки ги на фона на европейски и световни процеси. Съревнованието донесе заслужен успех на пернишките ученици, които демонстрираха отлична подготовка ... Прочети още »

Конфискуваха нелегално продавани стоки

Радомирски полицаи иззеха множество нелегално продавани стоки. Акцията е проведена вчера, от служители на група „Противодействие на икономическата престъпност“. В условията на специализирана полицейска операция, органите на реда проверили магазин за конфискувани стоки в центъра на Радомир, стопанисван от 39-годишна жена. От него са иззети множество спортни стоки от известни търговски марки, продавани без съгласието на притежателя на изключителното право. ... Прочети още »

ЧСИ обяви на публична продан имот на фирма „Бесттехника ТМ-Радомир”

Частен съдебен изпълнител обяви на публична продан от 30.09. 2019 г до 30.10.2019 г недвижим имот, собственост на фирма „Бесттехника ТМ-Радомир”. Става въпрос за поземлен имот, който се намира в землището на село Стефаново, община Радомир, който е с площ 30 176 кв.м, заедно с намиращата се върху него масивна сграда, със застроена площ от 5 184 кв.м., с трайно предназначение – ... Прочети още »

Приключи прибирането на слънчогледа в региона

Приключи жътвата на слънчогледа в областта, информираха от Областна дирекция „Земеделие”.  Първи приключиха с тази отговорна задача стопаните от Земен, които засяха тази година най-малко площи с тази култура- 2050 дка. От тях те получиха 164 т продукция, при   80 кг среден добив от декар, който е най-ниския тази година в региона. Земеделците от Ковачевци от засетите в общината 2 200 ... Прочети още »

Увеличение на пенсиите с 6,7% от 1-ви юли 2020 година

От началото на юли догодина пенсиите ще се увеличат с 6,7 на сто е заложено в проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020-а година. От първи юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 219, 43 лв. на 234,13 лв. Таванът на пенсиите не се предвижда да нарасне и остава 1 200 лева. Земеделските ... Прочети още »