Дневен архив: 20/10/2019

Кукерска група „Кракра“ се включи в парада за Деня на Колумб

По повод деня на откривателя на Америка – Христофор Колумб, кукерска група “Кракра” се включи в традиционния парад  в центъра на Чикаго. Историческото първо участие на българи в парада, се осъществи със съдействието на Генералния консул  Иван Анчев. През миналата година, благодарение на активната пернишка общност в Чикаго и дипломатическите похвати на Анчев и екипа му, град Перник бе побратимен ... Прочети още »

Художникът Данаил Атанасов с Голямата награда от Зоналната изложба „Струма“

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Перник Севделина Ковачева откри зоналната изложба „Струма”, чийто домакин тази година е Перник. Тазгодишното издание е 20-то поред. Събитието е сред най- престижните изяви в културния календар на Югозападна България с участието на творци от Кюстендил, Благоевград и Перник, а тази година е и част от празничната програма за Деня на града. Данаил Атанасов ... Прочети още »

Откриха кръговото в Изток

Навръх Деня на град в Перник официално беше открито новоизграденото кръгово кръстовище на входа на квартал „Изток“. Този участък е една от  най-натоварените  пътни артерии на територията на Община Перник, епицентър в движението на поток от транспортни средства с лично и обществено предназначение, който свърза нашия град със столицата и съседните населени места. Кръстовището е с важно значение за транспортно-комуникационната ... Прочети още »

Водач на влекач на съд за предизвикано ПТП с човешка жертва

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.А. (на 38 години) за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие, в резултат на което загинал водач на лек автомобил – престъпление по чл. 343, ал. 1 от Нанаказателния кодекс. Обвиняемият е правоспособен водач, като към месец февруари 2019 г. работел като шофьор в търговско дружество в Перник. ... Прочети още »

Какви са потребностите на работадателите в Перник?

Заместник областният управител Иво Иванов откри и ръководи заседанието на Комисията по заетост, на което бяха представени резултатите от второто за тази година анкетно проучване за потребностите от работната сила в регион Перник. То е проведено в периода 1 август – 20 септември т.г. от Агенцията по заетостта съвместно с Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. В заседанието ... Прочети още »

РЗИ-Перник отбеляза Световния ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври  по традиция се отбелязва Световният ден за борба с остеопорозата. Тази година отбелязването му цели да насочи общественото внимание и да провокира мерки в глобален и индивидуален аспект, с оглед да се ограничи разпространението на „тихата епидемия“, която неусетно, но безмилостно руши костите, а оттам и възможността за независим и пълноценен живот на болните. За целта Международната ... Прочети още »

РИОСВ-Перник предупреждава, че ще налага сериозни глоби за изгаряне на отпадъци

Във връзка с наближаването на  отоплителния сезон, МОСВ предприема превантивни мерки и засилва контрола по спазване на нормативните изисквания за недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ). Те трябва стриктно да следят да се спазва изискването предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа ... Прочети още »

От утре се забранява преминаването на МПС с тегло над 12 т по пътя Обзор – Слънчев бряг

 От утре – 21 октомври, ще бъде забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 т по пътя Обзор – Слънчев бряг, поради извършване на ремонтни дейности на водосток при 185-ти км. Тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по обходни маршрути през проходите „Айтоски“ и „Ришки“. Предвижда се ремонтът да приключи най-късно до 30 ноември. Прочети още »

ДФЗ преведе първите 19 милиона лева на животновъдите за Кампания 2019

 ДФ „Земеделие“ преведе първия транш от 19 193 877 лева на  4461 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1). Ставката за плащането на едно допустимо за подпомагане животно за първия транш по тази схема, е определена със Заповед на № РД 09-947 от 09.10.2019 г. на министъра на земеделието и храните, както следва: * ... Прочети още »