Дневен архив: 14/10/2019

Със света литургия и курбан за здраве трънчани отбелязаха празника на града

С тържествена света литургия, водена от отец Михаил , в храма „Света Петка”, в кв. „Баринци”,  започна вчерашният празничен ден за жителите на община Трън. На 14 октомври, когато Православната църква почита празника на преподобна Параскева /Петка/ Търновска, трънчани празнуват Деня на града. Светицата е закрилник на трънския край. По повод празника, беше даден курбан за здраве. Въпреки че беше ... Прочети още »

Днес е Петковден !

На 14 октомври Българската православна църква почита  църковния празник на преподобната Параскева (Петка) Търновска. Празникът в чест на света Петка – Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие. В християнската митология света Петка се почита като покровителка на ... Прочети още »

Бързи производства срещу водачи, нарушили закона

Две бързи производства са започнати в Перник и Брезник. Радомирец е задържан за шофиране на автомобил в нетрезво състояние. На 12 октомври, около 21 часа,на улица „Юрий Гагарин“ в областния град бил проверен лек автомобил „Опел Корса“, управляван от 58-годишен жител на Радомир. При изпробването му с техническо средство за алкохол са отчетени 1,65 промила в издишания въздух. Мъжът отказал ... Прочети още »

Арогантен радомирец, скочил на полицаи, пред Темида

Радомирец ще отговаря за грубо и арогантно поведение спрямо полицаи. На 16 август, около час след полунощ, в районното управление на МВР в града бил подаден сигнал за нарушаване на нощната тишина. Пристигналите на място служители на реда заварили агресивен 26-годишен местен младеж. Той се държал грубо, арогантно и непристойно с полицаите. Привлечен е като обвиняем по чл. 325, ал. ... Прочети още »

Нарушители на закона отиват на съд

Няколко човека, позволили си да нарушат нормативната уредба, ще отговарят за деянията си. 44-годишен перничанин ще бъде съден за шофиране на автомобил без книжка. Мъжът бил проверен в края на миналата година, управлявайки „Рено Еспейс“. Свидетелството му било отнето временно по административен ред. Привлечен е като обвиняем и му е наложена мярка  за неотклонение „подписка“. Той е криминално проявен и ... Прочети още »

Техник на кабелен оператор, със счупен зъб от побойници

Двама са задържани за побой над техен съгражданин. Престъплението е извършено на 11 октомври, в пернишкия квартал „Изток“. 37-годишен мъж и 20-годишен младеж редели тротоарни плочи. Двамата се скарали с 30-годишен мъж, който бил техник към кабелен оператор, и по първоначална информация отстранявайки повреда, пречел на работниците. Между тях възникнал скандал, който прераснал в побой и на 30-годишния бил счупен ... Прочети още »

Това са кандидатите за съветници от автентичната десница в Перник

Ние, кандидатите за общински съветници от Местна коалиция ПП ЕНП / пп Н. Петков, пп.БЗНС, пп. БДФ/  сме представители на свободните хора. Ние държим на почтеността във всички човешки дела и най-вече  в политиката. Ние ценим историята и черпим поуки от нея. Уважаваме обичаите, традициите, институциите, защото те въплъщават скритата мъдрост на опита. Ние ценим свободата, която отключва въображението и таланта на ... Прочети още »

Възстановиха движението на МПС до 12 т при 52-ри км на АМ „Струма“

  Възстановено е движението на моторни превозни средства до 12 т по съоръжението при 52-ри км на АМ „Струма“. Временно преминаването по него бе ограничено заради ремонт на фуга. Остава ограничението в платното за Кулата по виадукта в района на с. Джерман – между 60-ти и 66-ти км. То ще остане в сила до приключване на аварийно-възстановителните дейности но платното ... Прочети още »

Започнаха доставките по училищните схеми за учебната 2019/2020 година

  Децата в училищата и детските градини вече получават качествени български плодове и млечни продукти.  От началото на октомври доставките на продукти в учебните завадения по двете схеми – „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ са факт. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов. Той обясни, че на одобрените кандидати по двете училищни програми е дадена възможност да започнат ... Прочети още »

Министерството на земеделието, храните и горите има нов устройствен правилник

  Управляващите одобриха нов Устройствен правилник на Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да се прецизират правомощията на министъра, както и да се актуализират функциите на отделни звена, като се премахнат дублиращи и неактуални дейности.  По този начин ще се повиши ефикасността при изпълнението на възложените задачи и усъвършенстване на работните процеси чрез разделяне и преобразуване на структурни звена ... Прочети още »