Дневен архив: 13/10/2019

Община Трън връчи тържествено отличията „Почетен гражданин на Трън“

 „Вашият празник по случай Денят на Света Петка е ваша духовна водачка. Пожелавам ви да носите спокойствието, толерантността, търпението и любовта, които тя ни завещава. Пожелавам ви да сте добре, да  се радвате на всеки миг, който имате. Мислех си дали Трън, като част от нас е трън в петата или венец от тръни на главата. Не знам, но знам, ... Прочети още »

Слънчев празник на бозата в Радомир

Радомир бе домакин на четвъртото издание на уникалния  Празник на бозата. Градът е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на 19 в. и се превръща в част от основния поминък на местното население. Пренесен е от албанци, които по това време се заселват там. Повече от 150 години по-късно на чаршията в Радомир бе пресъздадена атмосферата на тази ... Прочети още »

Творбите от пленера в Рударци подредени в изложба

Изложба с творби от Международния пленер по живопис, състоял се в курортното селище Рударци , бе открита в Перник. Експозицията е подредена в изложбената зала на Обединения детски комплекс. Представени са 30 платна на участниците в пленера, сред които и художници от Сърбия, Босна и Херцеговина, Италия и Черна гора. На откриването присъстваха и самите творци. Временно изпълняващият длъжността кмет ... Прочети още »

Тържества за 110 години от пускането в експлоатация на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил

Област Перник стана част от организираните тържества, изложби и тематични събития по повод 110 години от пускането в експлоатация на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил.  Атракционен влак с парен локомотив и вагон от царската композиция „Корона експрес” пътува по маршрута София-Кюстендил и обратно.  Като последно атракционно пътуване за 2019 г., към композицията бе включен и личният вагон-салон на цар Борис III от ... Прочети още »

Традиционен турнир по борба в Перник

В Перник бе открит традиционният турнир по  борба класически стил за купата на световния и европейски шампион, а сега и капитан на националния отбор Иво Ангелов. Стартът беше даден от Врeменно изпълняващият длъжността кмет на Перник Севделина Ковачева. Тя поздрави участниците в състезанието  и изказа специална благодарност към организатора на турнира Иво Ангелов, за неуморната му работа и усилията, които ... Прочети още »