Дневен архив: 10/10/2019

Министърът на образованието и науката на официално посещение в Област Перник

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев бе на работно посещение в област Перник.  По покана на областния управител Ирена Соколова, на началника на РУО Ваня Коконова, на образователни институции в региона, Вълчев посети община Радомир, където се срещна с учителския колектив на ОУ „Христо Смирненски“ Радомир. Министърът преряза лентата и разгледа новооткрития училищен музей. Той разговаря с директори на ... Прочети още »

Асоциация на китайските туристически медии беше на посещение в Перник

Временно изпълняващият длъжността кмет на Перник Севделина Ковачева проведе среща с основателя и председател на Асоциацията на китайските туристически медии Бай Йен. Асоциацията е със седалище в Шанхай, Китай и включва 600 медии, които отразяват различни туристически събития по света. По думите на Бай Йен, все повече китайски туристи обръщат поглед към Балканите, а фестивалният туризъм добива все по- големи ... Прочети още »

Малките перничани се сдобиха с нов екокът

Нов екокът е изграден в двора на 15-та детска градина „Райна Княгиня” в Перник. Засадена е зеленчукова градина, в която възпитаниците на детското заведение ще отглеждат билки, подправки и зеленчуци, оформена е и градинка с цветя. Новите придобивки са по реализиран проект „С природата в тандем- екокът ще създадем” по програма ПУДООС, чиято цел е да се постави началото на ... Прочети още »

Областният управител и министърът на образованието дискутираха образователни теми в пограничната община Трън

Правителството е заложило още 360 млн. лева от началото на следващата година за увеличение на учителските заплати и тази политика ще се изпълнява поетапно.  Това стана ясно на срещата между Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, областният управител Ирена Соколова и учителския колектив на СУ „Гео Милев“ гр. Трън. На ниво държава също се акцентира на професионалното образование, но ... Прочети още »

Община Перник издаде заповед за запечатването на фирма, замърсяваща река Струма, а Басейнова дирекция я санкционира за незаконно заустване на битово-фекални води

Община Перник е издала заповед за предприемане на действия за запечатване на  предприятие, за което е установено, че е източник на замърсяване на водите на река Струма. Това информира в студиото на БНТ директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, инж. Радослав Георгиев. Ще припомним, че  на 12 юни тази година бяла пяна покри река Струма. На 3 октомври реката отново ... Прочети още »

316 килограма е средният добив от царевицата в региона за сега

Бавно напредва прибирането на реколтата от царевицата в областта. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие” в Перник. Най-добра организация поприбирането на царевицата и в резултат на това първи приключили с тази задача са стопаните от Перник. От засетите в общината 540 дка с тази култура, те получиха 108 т продукция при 200 кг среден добив от декар. Постепенно набира скорост ... Прочети още »

Разсрочват се кредитите на животновъди и картофопроизводители

 Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ реши на днешното си заседание да разсрочи кредитите, отпуснати на животновъди през периода 2008 – 2012 г. и на картофопроизводителите, получили заеми през 2011 г. Размерът на лихвата по отсрочването на задълженията е в размер на 3 %. Заявления за отсрочване на отпуснати кредити в сектор „Животновъдство“ ще се приемат от 21 октомври 2019 г. ... Прочети още »