Дневен архив: 04/10/2019

Открива се ловният сезон, МВР със специални мерки заради АЧС

Утре се открива ловният сезон 2019/2020 г. за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня.  На специална пресконференция вчера от ОД на МВР  и РДГ –Кюстендил информираха за мерките за недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие. Вече са проведени срещи с представителите на ловните стопанства, отстрелът на диви прасета ще се извършва при строги правила за ... Прочети още »

„Парламент на Работеща България” представен в Перник

Националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов вчера представи втория след този, касаещ сивата икономика, голям проект на синдиката „Парламент на Работеща България”. Чрез  него ще бъде изграден дискусионен форум за представителство на интереси на граждани, работници и служители, представители на неправителствения сектор, институции, учебни заведения и др. Целта е той не само да помогне за създаването на среда за обмен ... Прочети още »

Рударци ще е домакин на международен пленер по живопис

Курортното селище Рударци отново ще бъде домакин на Международния пленер по живопис „Арт студио Рударци”. Проявата по традиция предшества Деня на града и ще бъде открита на 4 октомври. В продължение на осем дни художници от Италия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и  България ще рисуват в полите на Витоша,  а на 11 октомври в ЦПЛР- Обединен детски комплекс ... Прочети още »

Губернаторът информира общините за очаквани значителни валежи

Още вчера вечерта Областният управител на Перник Ирена Соколова съобщи за обявяването на „жълт“ код за значителни валежи на 4 октомври 2019 г. Данните са Националния оперативен център към ГДПБЗН-МВР и се позовават на бюлетина на НИМХ-МОН и МЦ на ВСС. Те се отнасят за областите Перник, София, София-област, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Разград, Силистра, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, ... Прочети още »

Съд за закана за убийство

26-годишен ще отговаря пред правораздаването за закана за убийство. Престъплението е извършено в гр. Радомир, в началото на месец януари тази година. Скарали се мъж и жена, които имали връзка. Мъжът се опитал да залее със запалителна течност два автомобила на жената, навес и входната врата на къща й. Започналото разследване установило извършителя, 26-годишен жител на ковачевсктото с. Сирищник. Той ... Прочети още »

Кражба на ток в Перник

Кражба на ток е установена в Перник. Вчера, представители на електроразпределителното дружество и служители на Първо РУ проверили имот в пернишкия кв. „Рудничар“. Констатирано е неправомерно присъединяване към електрическата мрежа, с което се създавали условия за непълно отчитане на потребената енергия. Установен е собственика на имота и е започнато досъдебно производство по чл. 234 „в“, ал. 1 от НК. Прочети още »

Екоинспектори извършиха проверка по сигнал за пяна в река Струма

Експерти от РИОСВ – Перник и представители на община Перник извършиха незабавна проверка по сигнал за появила се пяна в река Струма в района на кв. “Мошино“. Сигналът е получен в сряда, в 17.20 ч., като е посочено, че вероятният източник е тръба, която е зауствана в реката в близост до моста. При извършения оглед е установено наличие на пяна ... Прочети още »

РЗИ- Перник установи отклонения от качеството на водата в 2 населени места в региона

 Отклонения от качеството на питейната вода, съгласно изискванията записани в Наредба  №9,  установи Регионалната здравна инспекция в Перник за периода  16.09.2019 г. – 29.09.2019 г на територията на област Перник. През този период е изследвана  водата в 10  населени места, в областта. Изследвани са  2 проби от питейна вода от обществени местни водоизточници по показатели, включени в постоянния мониторинг (група А) . От тях не ... Прочети още »

Конкурс за стипендианти за 2019 година обявява ЮЗДП

Четири стипендии на обща стойност 1000 лв. месечно за студенти, обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен по посочени специалности в Лесотехническия университет, отпуска за поредна година Югозападното държавно предприятие.Стипендиантската програма за 2019 г. включва още покриване на таксата за обучение на завършилите последния семестър с успех най-малко – отличен (5.50), съдействие при подготовката на дипломната работа, както и възможност ... Прочети още »

Днес се спира движението на МПС по участък от пътя край Кричим

 Днес-. 4 октомври от 12 ч. до 15 ч. ще се ограничи преминаването по участък от третокласния пътя Кричим – Михалково за извършването на взривни работи, свързани с уширение на пътното платно в района на паметника на 22-та разстреляни перущенци. Това е в отсечката между Кричим и тунел „Кричим“. Обходният маршрут е по път II-86 Пловдив – Асеновград – Смолян. ... Прочети още »