Дневен архив: 28/09/2019

Областната епизоотична комисия в Перник се събра извънредно заради установен случай на Африканска чума

На територията на община Брезник е констатиран случай на Африканска чума по свинете, за който Днес и утре информира първи своите читатели. Това обяви областният управител Ирена Соколова на провелото се извънредно  заседание на Областната епизоотична комисия в Перник. Заразата е установена при диво прасе на територията на Ловно-рибарско дружество «Садовик», община Брезник. Пробите от изследванията в сертифицираната референтна лаборатория ... Прочети още »

Увеличение на болните от остри респираторни заболявания в региона, установи РЗИ

  Близо три пъти са се увеличили болните от остри респираторни заболявания през изминалата седмица. Това установи Регионалната здравна инспекция. Регистрираните случаи са 20, при 7 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 27.16%oo,  при средна за страната 26.38%oo  към 15.09.2019 г Констатирано е леко увеличаване на болните от заразни заболявания. Болните от тези заболявания през периода са 8, при 6 ... Прочети още »

Прибрана е продукцията от около 35 на сто от засетите площи с картофи в пернишко

Около 35% от засетите с картофи площи в областта са вече прибрани, информираха от Областна дирекция „Земеделие”. С най-бързи темпове върви ваденето на картофите в Земен. От засетите в общината 300 дка с този зеленчук, вече са реколтирани 200 дка. От тях са получени 250 т продукция, при 1 250 кг среден добив от декар, който за сега е най-ниския в ... Прочети още »