Дневен архив: 22/09/2019

Перничани отбелязаха тържествено 111 години от обявяването на Независимостта на България.

Под звуците на Духовия оркестър  венци и цветя положиха пред паметника на Кракра Пернишки кметът на Община Перник Вяра Церовска, народни представители, областният управител Ирена Соколова, политици, граждани и общественици. Представителите на местната и държавна власт сведоха глави и отдадоха почит на героите, посветили живота си на свободата и независимостта. След това всички се включиха в шествието, предвождано от Духовия ... Прочети още »

Уважаеми жители на област Перник,

Вече 111 години датата 22-ри септември има изключително значение за целия български народ. На този ден обединеното на 6-и септември 1885 г. княжество се обявява за „свободна и независима България“. По своята важност обявяването на Независимостта се нарежда до Съединението и е естествено негово продължение. След 22-ри септември 1908г. независима, България продължава своето развитие по-уверено и наравно с другите народи. ... Прочети още »

Народно читалище „Светлина – 1919 г.“ в село Студена навърши 100 години

Областният управител Ирена Соколова присъства на тържеството и отправи поздрав към всички читалищни деятели, самодейци и жители на населеното място:“Приветствам вашите многобройни и разностранни изяви – знак на ярко културно и образователно присъствие в област Перник. Вие сте хората, които поддържат пламъка на българщината, опазват културната памет и националния дух. Пожелавам Ви да съхранявате традициите и ги предавайте на идните ... Прочети още »

Поздравителен адрес към перничани, по повод Деня на Независимостта, от народните представители от ПП ГЕРБ

Уважаеми жители на област Перник, Честит ден на Независимостта на Република България! На днешната дата преди 111 години триумфира една справедлива за целия български народ кауза. Една от най-старите държави в Европа отново се появява на световната карта, благодарение на решителността и вярата в собствените си сили. Този ден увенчава националните усилия от 19 век за свободна и независима България ... Прочети още »

Очаква ни невиждана в историята зима, твърди климатологът професор Рачев

В края на октомври можем да очакваме първия сняг. Нищо чудно зимата на 2019 г. да се окаже най-топлата в историята на метеорологичните прогнози. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на Нова тв.  Той уточни, че това ще се случи, ако ноември и декември се окажат топли месеци.  В краткосрочен период ни очакват валежи – от вторник до ... Прочети още »