Дневен архив: 19/09/2019

Майки и инвалиди благодарят за младежка инициатива

Вчера мнозина перничани с любопитство наблюдаваха работата на млади хора в централната градска част на Перник, поставящи както „Съперник” писа, гумени рампи на пешеходните пътеки. Малко по-късно в интернет пространство Мартин Мариов, ръководител на младежки проект за достъпна градска среда в областния център, написа: „Изпълняваме една от последните фази на нашият проект – поставяме гумени рампи на територията на централна ... Прочети още »

Продължават проверките на училищните автобуси

Започналите на 16 септември проверки на училищните автобуси ще продължат до 22 септември. Инспекциите се извършват съвместно от служителите на „Пътна полиция“ и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Целта е още в началото на новата учебна година да се обърне внимание на собствениците и водачите на рейсовет, превозващи деца, че компромиси с техническата изправност на превозните средства са абсолютно недопустими. ... Прочети още »

Внезапна проверка на РИОСВ-Перник по сигнал, установи, че „Стомана Индъстри” е източник на миризмите и ще бъде санкционирана

При извършена  незабавна проверка от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник, по сигнали на граждани за миризма на бакелит в района на с. Кралев дол и кв.“Църква“,  е установено, че се усеща остра, неприятна миризма. Проверката на експертите е започнала в 22,00 ч. на 18 септември 2019г. и е продължила до 1.00 ч. след полунощ. ... Прочети още »

Започва биреният фест в Перник

Започва бирения фест в Перник, който ще продължи  до 22-ри септември в Градския парк.  Уютното, оградено от дръвчета място на лятната сцена в парка, ще ни откъсне от градската обстановка и ще ни потопи в изцяло фестивална атмосфера. За пръв път от доста време насам лятната сцена ще бъде ползвана по предназначение, държейки на плещите си няколко тона от най-големите ... Прочети още »

Пернишкият художник Филип Седефчев с нова изложба

Изложба „Пасторал“ открива днес в пернишката галерия „Любен Гайдаров” в Двореца на културата художникът Филип Седефчев.  Експозицията ще представи скулптурни и живописни творби обединени от темите Земята и връзката на човека и природата. Филип Седефчев работи в цялата палитра от пластични изкуства – живопис, монументални изкуства, скулптура, графичен и пространствен дизайн, керамика, гоблен, витраж. Автор е на над 300 постери, ... Прочети още »

Вяра Церовска е „Кмет на годината за мандат 2015 – 2019 ”

Кметът на Община Перник Вяра Церовска е носител на голямата награда „Кмет на годината за мандат 2015 – 2019 ”. Високото отличие й беше връчено в категория „Транспорт“ на тържествена церемония в Националния дворец на културата. „Радвам се изключително много за моя град. За екипа, който всеотдайно и отговорно работи за Перник. Тази награда ми дава увереност, че всяка стъпка, ... Прочети още »

Секретарят на общината с първа самостоятелна изложба

Първата си самостоятелна изложба подреди в галерия „При кмета“ секретарят на Общината Радослава Манова. Тя е нарекла експозицията си „Другото лице“ и показва в нея  14  творби, рисувани през последните два месеца. За Манова рисуването е хоби и го прави от много малка, но досега не е събира смелост да покаже картините си.  Експозицията беше открита от кмета на Община ... Прочети още »

РИОСВ иска от операторите на промишлени източници на шум да направят измервания на показателите

Регионалната инспекция по околната среда и водите напомня на операторите на промишлени източници на шум за вменените им задължения за извършване на собствени периодични измервания на показателите за шум. От екоинспекцията припомнят, че съгласно указателно писмо на Министерство на околната среда и водите, съгласно чл. 27 от Наредба №54 от 13 декември 2010 г. за дейността на националната система за ... Прочети още »

Близо 42 на сто от площите със слънчоглед в региона са ожънати до сега

Бавно напредва прибирането на слънчогледа в областта. До момента е прибрана реколтата от над 41.60% от засетите площи в региона, информират от Областна дирекция „Земеделие”. Най-добра организация по жътвата на слънчогледа са направили земеделските производители от Радомир. От засетите в общината 40 150 дка, до сега са реколтирани 24 800 дка, което представлява 61.77% от засетите площи. От тях е получена 3 372 ... Прочети още »

Времето се разваля до часове, минималните температури падат до 7°

През следващото денонощие страната ще е под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт. Ще преобладава облачно време и на много места ще превали. По-значителни ще са валежите след обяд в Рило-Родопската област и на отделни места там ще има и гръмотевична дейност. Вятърът ще е предимно умерен от север-северозапад и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Дневните температури ... Прочети още »