Дневен архив: 03/09/2019

Поредният пиан шофьор се изправя пред Темида

Столичанин ще отговаря за шофиране на автомобил в нетрезво състояние, съобщиха от полицията. На 24 август, на пътя от Перник към село Дивотино бил проверен „Опел Корса“, управляван от 31-годишен столичанин. Алкохолната му проба се оказала над 1, 2 промила. Анализът на кръвната му проба отчел 1,26. Сега той е привлечен като обвиняем и работата продължава съвместно с Районна прокуратура ... Прочети още »

37 ще са съветниците в новия пернишки минипарламент

На 27 октомври и при балотаж – на 3 ноември, ще се произведат местни избори в цялата страна, според подписания указ на президента Румен Радев. Те са почти толкова важни, колкото и парламентарните. Даже за много хора в по-малките населени места това всъщност са най-важните избори. Защото качеството на техния живот непосредствено зависи от действията и бездействията на местните власти. ... Прочети още »

118 договора за лична помощ в община Перник вече са сключени

118 договора с асистенти, които ще предоставят лична помощ по Закона за личната помощ, е сключила Община Перник към 1-ви септември.  Кандидатите за включване в механизма подават заявление –декларация (по образец), придружено с направление за ползване на механизма с определен брой часове месечно, издадено от Дирекция „Социално подпомагане”. Общо 126 е броят на заявленията постъпили от потребители на услугата.  В ... Прочети още »

МОСВ и Община Перник започват пълна проверка за замърсяване на въздуха в града

Ще поискаме комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник за установяване на източника на замърсяване на въздуха в града. Това заявиха министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на община Перник Вяра Церовска на съвместен брифинг. Те посочиха, че ще потърсят съдействие от МВР, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна инспекция (РЗИ), като ще участват и Районната инспекция ... Прочети още »

„Топлофикация Перник” е почти на 100% готова за новия отоплителен сезон

Инж. Любомир Спасов- пред  Днес и утре –  Инж. Спасов, намираме се почти на края на летния сезон. Бихте ли ни казали как върви  подготовката за новия отоплителен сезон? – Още от края на миналия отоплителен сезон направихме обстоен анализ за него. Начертахме детайлна рамка, по която да се движим по време на летните месеци, като ремонтни дейности, като конкретизирахме ... Прочети още »

Без сериозни произшествия премина миналата седмица за медиците от ЦСМП-Перник

Без сериозни инциденти и тежки случаи е преминала миналата седмица за медиците от Центъра за спешна медицинска помощ  в Перник. Това информира директорът на ЦСМП- д-р Валери Симеонов. Според него през този период не се наблюдава увеличаване на сигналите на телефон 112 и амбулаторните прегледи. „Добрата новина е, че миналата седмица изплатихме увеличението на заплатите, считано от началото на годината. ... Прочети още »

Компенсират фермерите с 2,1 милиона лева за природни бедствия през 2019 година

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“- Разплащателна агенция утвърди финансов ресурс от 2,144 млн. лева. Тя се отпуска по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. Отпуснатите средства се разпределят за щети, настъпили през 2019 г., при следния интензитет от производствените разходи ... Прочети още »

Ураганът „Дориан” ще обърка времето над България

Ще донесе страшно голяма топлина от тропиците в големите географски ширини, с което ще обърка цялата атмосферна циркулация, прогнозира доц. Георги Рачев След САЩ ураганът „Дориан” ще се придвижи към Европа и вероятно ще обърка месечните прогнози за времето над  България, коментира пред НОВА ТВ климатологът Георги Рачев. „Траекторията на урагана ще бъде такава, че той ще „близне” крайбрежието на ... Прочети още »

Можете да се заселите в райско градче – ще ви дадат къща и дори ще ви платят

„Ние сме наясно, че по този начин няма да привлечем много млади хора, но ще се радваме, ако съберем около 10 семейства. „ Законът за планинските региони, който ще започне да се прилага от 1 януари следващата година е само един от опитите  на Хърватия да спре процеса на обезлюдяване, който непрекъснато протича в селските райони. Кметът на малкия хърватски ... Прочети още »

Освобождаване на доплащането и реални цени на клиничните пътеки, искат болнични асоциации

  Реформа във финансовия модел на здравноосигурителната ни система е необходима и ще бъде подкрепена от болниците, но преди демонополизацията на НЗОК трябва да се отговори на няколко основни потребности, които от години стоят нерешени и всички те са пряко свързани с недостига на финанси. Около това становище се обединиха всички болнични асоциации (Асоциация на университетските болници, Българска болнична асоциация, ... Прочети още »