Дневен архив: 20/08/2019

Училището в Ярджиловци с вътрешни санитарни възли

В училището в село Ярджиловци вече напълно са готови новите вътрешни тоалетни, което беше един от най-сериозните проблеми на учебното заведение. Санитарните възли са разположени на първия етаж, разделени са за момичета и момчета и разполагат с всички удобства. В това се увери и зам.-кметът на Община Перник Севделина Ковачева, която инспектира сградата във връзка с подготовката за новата учебна ... Прочети още »

Преасфалтират улици в Перник

Участъци от шест улици в Перник ще бъдат преасфалтирани. Документацията е готова, договорите с фирмите – изпълнители вече са подписани от кмета на общиата Вяра Церовска, съобщиха от общинската администрация. Най-сериозна ще е инвестицията, касаеща една от най-натоварените улици в Перник -„Софийско шосе“ , по която върви автомобилният трафик и в посока Радомир и Кюстендил. Тя ще бъде преасфалтирана цялостно, ще ... Прочети още »

Седмица на фотографията в Радомир

Седмица на фотографията тече в Радомир. Началото бе дадено в понеделник, на 19-ти август, когато бе отбелязан Световният ден на фотографията. Инициативата за седмицата на фотографията е организирана от Младежи ГЕРБ в Радомир. Датата за старта не е избрана случайно, поясняват младите хора. На този ден се навършват 180 години, откакто фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните ... Прочети още »

Небрежност към открит огън подпали къща в Перник

Къща е горяла вчера в Перник. Пламъците лумнали рано сутринта, около 04, 00 ч., на ул. „Кракра“. Унищожена е дървена дограма и е паднала част от мазилката на сградата. Благодарение на бързата намеса на огнеборците, щетите са минимални. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Няма пострадали хора. Прочети още »

Три пожарни гасиха пламъци в Богданов дол

Навес със стара техника, офис обзавеждане и мебели е изгорял тази сутрин в пернишкото село Богданов дол. Сигналът за пожара е подаден около 7 часа. Към мястото на произшествието се насочили 3 противопожарни екипа от РС „Пожарна безопасностк и защита на населението” – Перник. Сградата с размери около 100 квадратни метра, е изгоряла напълно. Вътре имало множество стари мебели, радио ... Прочети още »

Закопчаха мъж при опит за кражба

41-годишен е задържан при опит за кражба. Сигнал за престъплението е подаден от частна охранителна фирма, която се грижела за сигурността на цех в областния град. По данни на гардовете, собственикът на имота задържал 41-годишен мъж, който се опитал да открадне метални предмети. Пристигналите на място полицаи идентифицирали мъжа и го задържали за срок до 24 часа с полицейска мярка. ... Прочети още »

Трънските законотворци гласуваха двама да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на град Трън”

 Общинските съветници в Трън гласуваха, на провелата се миналата седмица сесия, предложенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Трън” Димитър Тонин, който е писател, преводач и издател и Иван Зрънчев- дългогодишен директор на гимназията в Трън. Димитър Тонин е създател на издателствата „Шамбала” и „Одисей”. Той има трънски корени по майчина линия от село Горочевци. Димитър Тонин издава ... Прочети още »

Областната епизоотична комисия в Перник обяви територията на областта за санитарна зона

На свое заседание днес, проведено във връзка с разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), Областната епизоотична комисия взе решение за определяне на цялата територия на област Перник за санитарна зона. „Целта на мярката е територията на област Перник да се запази чиста от вируса на АЧС и стопаните да могат да използват и консумират свинското месо все още ... Прочети още »

Приключиха кръстосаните проверки за Кампания 2019

ДФ „Земеделие“ приключи кръстосаните проверки по подадените заявления от земеделските стопани за подпомагане по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2019. В резултат на проверките в заявленията на 10 992 бенефициенти са установени двойно декларирани площи в размер на 5 901 ха. За сравнение за Кампания 2018 застъпвания бяха констатирани при 9 456 кандидати с обща площ 5 457 ... Прочети още »

Изграждането на участъка от Софийския околовръстен път до ж. к. „Младост“ ще е при пълно археологическо наблюдение

Агенция „Пътна инфраструктура“ откри тръжна процедура за избор на изпълнител за извършване на археологическо наблюдение при строителството на Софийския околовръстен път в участъка от п. в. „Цариградско шосе“ до п. в. „Младост“ /км 35+260 до км 41+340/. Според Закона за културното наследство археологическото наблюдение е теренно проучване за установяване на наличието на археологически структури на дадено място. То се извършва ... Прочети още »