Дневен архив: 17/08/2019

Близо наполовина са намалели болните от заразни заболявания, установи РЗИ

Почти наполовина са намалели болните от заразни заболявания в региона през изминалата седмица- 13, при 21 за предходната. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.  Незначително увеличение се наблюдава при заболелите от остри респираторни заболявания  през отминалата седмица. Регистрирани са 12 случая, при 11 за предходната седмица. Заболеваемостта за периода е 16.30%oo, при средна за страната 18.45%oo към 11.08.2019 г. Леко ... Прочети още »

Апаш, опитал да ограби перничанка, отива на съд

    Районна прокуратура – Перник внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б.П. за извършено от него престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.    На 11.02.2019 г., в гр. Перник, подсъдимият Б. П. направил опит да отнеме чужди вещи от жена чрез употреба на сила. След като я блъснал на земята, той започнал да ... Прочети още »

25 диви свине са убити от началото на август на територията на ЮЗДП

  Общо 87 капана за улов на диви свине има във всички ловностопански райони на територията на Югозападното държавно предприятие. От началото на август до момента в тях са уловени 25 животни. Общо отстреляните при индивидуален лов от ловните сдружения и горските служители са 94 броя. Капаните, заедно с интензивния отстрел, са част от мерките за неколкократно намаляване популацията на ... Прочети още »

РИОСВ – Перник многократно е санкционирала дружеството за третиране на отпадъци в Дупница

Регионалната инспекция за опазване на околната среда в Перник през годините е извършила множество проверки и е наложила санкции на „Феникс-Дупница“ ООД в Дупница за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешени за целта терени. Един от тези терени се намира  под виадукта на автомагистрала „Струма“. На дружеството са съставени 9 акта и наказателни постановления.  На 23.05.2019 г. РИОСВ е извършила ... Прочети още »

Два нови случая на западнонилска треска у нас

 На 15.08.2019 г. Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести потвърди лабораторно два случая на западнонилска треска. В единия случай се касае за внос на инфекцията от Кипър. Заболелият е български гражданин на 48 г. от област Пазарджик, строителен работник, пребивавал последните 2 месеца и развил клинични симптоми на заболяването в ... Прочети още »

Тол системата е изградена на 100% и предадена на АПИ

  Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски прие символичния ключ на Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, от изпълнителя на проекта за проектиране, изграждане и въвеждане на системата „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД. От 16 август АПИ чрез Националното тол управление ще оперира електронната система и в частта за тол таксуването, а не ... Прочети още »