Дневен архив: 06/08/2019

Жители на община Перник плащат такса за 127 домашни кучета

От началото на 2019 година, във връзка с изпълнението на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, са извършени много проверки. 36 от тях са завършили със съставяне на протоколи, съставени са 6 акта за установени административни нарушения , наложени са 12 глоби с фиш, информира кметът Вяра Церовска.  В резултат на извършвани проверки за спазване на изискванията ... Прочети още »

Домашните прасета в 11 селища в Пернишко минават под ножа

Поредното седмично заседание на Епизоотичната комисия бе проведено в Областна администрация – Перник. Фокусът отново бе превенцията срещу плъзналата в страната Африканска чума по свинете. В петък , на 2 август, изтече последният срок за изпълнението на мярката за доброволно клане на животните от стопаните им за Южна България, съгласно писмо № 91 – 726/29.07.2019 г. на Министерство на земеделието, ... Прочети още »

Перничанин карал дрогиран и пиян, друг катастрофирал след почерпка

Две бързи производства са започнати в Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.. Около 2,30 часа тази нощ, на улица „Миньор“ в областния град бил проверен лек автомобил „Дачия“, управляван от 20-годишен младеж. При изпробването му с техническо средство за алкохол и наркотици са отчетени положителни резултати – 1,47 промила алкохол и употреба на канабис. Отказал кръвна проба ... Прочети още »

Тийнейджър без книжка карал нерегистриран лек автомобил

18-годишен младеж, който не притежавал шофьорска книжка, но си позволил и да управлява нерегистриранавтомобил, сега ще бъде съден за двете престъпления. Нарушенията на законовата уредба са установени на 19 април тази година. На пътя от село Брезнишки извор към село Режанци е бил проверен „Фолксваген Голф“, шофиран от 18-годишен жител на котелското село Градец. Органите на реда установили, че колата ... Прочети още »

Откриха разкостено на части откраднато БМВ

Пернишки и радомирски криминалисти разкриха кражба на автомобил. Сигнал за извършеното престъпление е подаден вчера, от 40-годишна перничанка.. Жената заявила в Районното управление на МВР в Радомир, че е откраднат лекият й автомобил „БМВ Х4“. Той бил паркиран в село Негованци вечерта на 4-ти август. Органите на реда започнали разследване. В резултат на проведени оперативно-издирвателни действия и множество претърсвания, колата ... Прочети още »

Заподозреният за убийството на дядо Коста е задържан в Хърватия

Само за пет дни заподозреният за жестокото убийство на 77-годишния Коста Янков, който участваше в поклонническия поход „Светия път“, е разкрит, съобщиха на специална пресконференция вчера представители на органите на реда и пернишката Окръжна прокуратура – говорителят на обвинението прокурор Николай Цветков, Димитър Пешов – зам.началник на отдел „Криминална полиция” към ГД „Национална полиция”, комисар Сашко Христов –зам.директор на ОД ... Прочети още »

Отбелязваме един от най-светлите празници

Б ългарската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне. Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици – Петър, Яков и Йоан. За всички вярващи християни и до днес празникът е свързан ... Прочети още »

С 10-15% са се увеличили повикванията на телефон 112 в област Перник през миналата седмица

С около 10-15% са се увеличили през изминалата седмица повикванията на спешния телефон 112 за областта. Това информира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Валери Симеонов. Той поясни, че основно увеличението на сигналите се наблюдава през почивните дни. „Затова в почивните дни имаме три спешни екипа, за да се отзоваваме навреме на всички обаждания. В момента изпитваме затруднение, ... Прочети още »

Жътвата в региона постепенно набира скорост

Над 54 800 дка с пшеница в областта са вече реколтирани. Средният добив от тях е 381 кг.  Това информираха от Областна дирекция „Земеделие”.  С най-бързи темпови върви прибирането на реколтата в Радомир. Макар че в общината са засети най-много площи с пшеница- 76 800 дка, към 2 август са ожънати 42 580 дка, което представлява 55.44% от засетите площи. От тях са ... Прочети още »

НОИ трябва да плаща всички болнични, твърди финансов експерт

Плащането на първите три дни от болничните беше въведено като антикризисна мярка по време на финансовата криза пред 2008 г., която много отдавна отмина. Дотогава всички болнични се изплащаха от НОИ. Мисля, че работодателите помогнаха достатъчно на държавата и, че не първите три дни, а всички дни, в които човек е болен, ако има право на обезщетение, тоест да има ... Прочети още »