Дневен архив: 21/07/2019

Над 300 изпълнители на народни песни изпълниха песните на Павлина Горчева

Над 300 изпълнители на народни песни огласиха Перник в първото издание на фолклорния фестивал „С песните на Павлина Горчева”. Участниците в музикалното събитие бяха приветствани от зам. – кмета на Общината Севделина Ковачева с пожелания за блестящо представяне и да продължават чрез песните да съхраняват българската традиция. Фестивалът беше два дни пред Двореца на културата, а талантливите самодейци, които се ... Прочети още »

На Илинден празнуваха и пернишките огнеборци

На Илинден  отбелязаха по традиция своя професионален празник огнеборците. В Пернишко, пак по традиция, за 18-ти път Районната противопожарлна служба в Брезник се превърна в център на тържествата. В 13 часа в двора на пожарната бе направен водосвет за храмовия празник на параклиса „Св. пророк Илия”, открит през 2002 година. Духовници прочетоха молитва за здраве, благосоловиха пожарникарите и гостите, освентен ... Прочети още »

Общината в Перник с нова стъпка в полза на гражданите

На сайта на Община Перник са публикувани унифицирани образци на 16 от най-често заявяваните административни услуги. За три от тях са унифицирани и образците на издаваните документи. Новите изисквания са във връзка с Постановление на Министерски съвет, което одобрява стандартизираните образци на заявления. Това информира секретарят на Община Перник Радослава Манова. Новите формуляри и документи са еднакви за цялата страна. ... Прочети още »

Манастирите на Краище – новото Светогорие

Кои са корените ни и защо традициите са онова, което винаги ще ни води напред като народ, е тема, по която се говори непрекъснато в публичното пространство, ключов момент е и във възпитанието на децата ни. Защото България има нужда отново да се гордее с духовните си устои, с огромното си църковно и културно-историческо богатство, което напоследък сякаш подминаваме, унесени ... Прочети още »