Дневен архив: 17/07/2019

Информационната кампания под мотото „Сивото убива” стига и до Перник

Национална кампания за борба с недекларирания труд „Сивото убива!“ на КНСБ с партньори започна преди десет дни от област Плевен и ще премине през цялата страна, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. В петък, 19 юли 2019 г. от 10.30 ч. в Перник, в Конферентната зала на РС на КНСБ в Синдикалния дом, ще се проведе пресконференция на тема „Заплашва ... Прочети още »

„Книжни сладкодумци” за малчуганите в театъра

„Книжни сладкодумци“ – така е наречен образователния  спектакъл за литературните видове, която ще зарадва малките перничани на 19 юли /петък/, 11.00ч. в театъра Автор и режисьор на спектакъла е Панайот Цанев , а сладкодумците са Михаил Петров и Иван Жаджиянев. Сладкодумците – раздумци отварят приказната врата на литературния свят пред децата, със сръчност и умение, много въображение запознават малките зрители ... Прочети още »

Днес да почерпят…

На днешния ден почитаме Света Марина. Едва 16-годишна, тя е убита мъченически. В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст. Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. ... Прочети още »

Експерти от РИОСВ-Перник върнаха шипоопашата костенурка в естествената й среда

Експерти от РИОСВ-Перник реагираха незабавно на подаден сигнал за намерена костенурка в дворно място в града. Оказа се, че става въпрос за жизнен възрастен екземпляр от вида шипоопашата сухоземна костенурка (Testudo hermanni). Животното е пуснато на свобода в подходящо естествено местообитание, в защитена зона BG0002089 „Ноевци“ по Директива за птиците, която припокрива защитена зона по Директива за местообитанията. Шипоопашатата костенурка ... Прочети още »

Учредяват Областен консултативен съвет за плодове и зеленчуци в Перник

По инициатива на Министерството на земеделието, храните и горите, утре-  18.07.2019 г. от 14.00 часа в зала  „Струма“ в сградата на Областна администрация – Перник, ще се проведе заседание на Областния консултативен съвет за плодове и зеленчуци /ОКСПЗ/. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие” в Перник. В работата на Областния съвет ще вземат участие експерти от дирекция „Растениевъдство и биологично ... Прочети още »

Областната епизоотична комисия в Перник набеляза спешни мерки срещу разпространението на Африканската чума

Заседанието на Областната епизоотична комисия в Перник набеляза и разпредели задачите на ангажираните ведомства и шестте общини според изискванията на Министъра на земеделието, храните и горите, който със свое писмо указва предприемането на превантивни мерки за борба със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).  На срещата присъстваха ОД по безопасност на храните, Регионална здравна инспекция, ОД на министерство на вътрешните ... Прочети още »

От 19 до 22 юли ограничават движението по пътя между к. к. Пампорово и Соколовци

Във връзка с провеждането на традиционния събор „Рожен 2019“ от 6 ч. на 19 юли /петък/ до 6 ч. на 22 юли /понеделник/ ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства по път ІІ-86 – от отклонението за к. к. Пампорово до село Соколовци.  Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик е Проглед – к. к. Пампорово – Смолян – ... Прочети още »