Дневен архив: 11/07/2019

3.7 милиона лева се предоставят за предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете в България

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 3.7 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за неотложни мерки по предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете в България.    През лятото на 2018 г. е констатирано първото огнище на АЧС в Република България при домашни прасета. Към момента са обявени 9 огнища на територията на страната. ... Прочети още »

Предлага се обособяване на зони за моторни спортове около София

По инициатива на Югозападното държавно предприятие днес в ИАГ се проведе първа работна среща за обсъждане на предложения за регламентиране на моторните спортове в горите около София. Многофункционалното стопанисване на горските територии предполага намирането на решение за съвместното им ползване от туристи, колоездачи, офроуд-деятели и ловци.  Във фокуса на срещата беше създаването на информационна платформа, с която да се регламентират ... Прочети още »

Фермерски продукти от община Брезник ще бъдат представени по време на Църногорския събор

Вкусна и качествена храна, произведена от предприемачи в община Брезник, ще стане достъпна за посетителите на Църногорския събор „В сърцето на Граово“, който ще се проведе между 12 и 14 юли на манастирските поляни над село Гигинци. Като спонсор на събитието, „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД предоставя възможност на фермерите от община Брезник да представят своите продукти и да разширят обхвата на своите ... Прочети още »

Риболовците от областта организират благотворително състезание на язовир „Пчелина”

Риболовци обединяват усилия, за да съберат средства за зарибяване на язовир „Лобош“ Риболовен клуб „Кракра” и ЦРОО-гр.Перник обединяват усилията си, за да съберат средства за зарибяване на яз.”Пчелина” с толстолоб и амур. „През миналата година, както и тази, язовирът бе зарибен с голямо количество зарибителен материал от видовете – шаран, амур, европейски сом. Поради голямото затревяване на язовира бяха пуснати  доста ... Прочети още »

Три пъти по-малко са болните от варицела в региона, установи РЗИ

Над три пъти са намалели заболелите от варицела в областта през изминалата седмица, в сравнение с предходната. През седмицата са констатирани 6 болни от Перник, при 19 за предходната седмица. Това информираха от Регионалната здравна инспекция. От там информират, че над два пъти са намалели и болните от заразни заболявания. Установени са 9 болни, при 25 за предходната седмица. Намаление ... Прочети още »

МЗ стартира обществената поръчка за изграждането на Национална многопрофилна детска болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа решение за откриване на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“. Крайният срок за подаване на офертите е до 20.08.2019 г., 17.30 часа, в деловодството на Министерството на здравеопазването. Отварянето на постъпилите предложения ще се състои на следващия ден – ... Прочети още »

Шестима загинаха след буря На Халкидики, има опустошени плажове

Шестима души са загинали при мощна буря, която се разрази снощи в популярния туристически район Халкидики. Повече от 100 са пострадалите. Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили. Всичките 6 жертви са чуждестранни граждани. Двама чешки туристи са били убити, след като караваната им била отнесена от ветровете и водата. ... Прочети още »

Днес шофьорите да карат внимателно между 25-ти и 30-ти км на АМ „Хемус”

Днес – 11 юли, от 9 ч. до 13 ч. движението по АМ „Хемус“ между 27-ми и 29-ти км, в посока София ще се осъществява в една лента поради монтаж на камера на изграждащата се електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства над 3,5 тона (тол). В една ... Прочети още »