Дневен архив: 09/07/2019

Второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово” с рекорден брой участници!

Второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ при манастира „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци ще се проведе на манастирските ливади в дните от 12 до 14 юли т.г. Негови организатори са Инициативен комитет с председател  Ирена Соколова – областен управител на Перник, КРИБ – Перник, кметовете на общините в региона, общественици. ... Прочети още »

Паметник на д-р Стамен Григоров ще има в Трън!

Паметник на откривателя на млечнокиселата бактерия, която предизвиква ферментацията на киселото мляко д-р Стамен Григоров, който е роден в трънското село Студен Извор в община Трън, ще бъде построен. Това увери кметът на община Трън Цветислава Цветкова. Това тя заяви в отговор на отправените упреци от земляческото дружество в Трън, че все още не е осъществена идеята, която е тръгнала от ... Прочети още »

Губернаторът на Перник даде началото на Лятна академия по изобразително изкуство

Областният управител Ирена Соколова приветства и поздрави участниците и менторите в Петото издание на Лятната академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство”. Инициативата е съвместна между Народно читалище „Нови хоризонти – 2009“, Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ – София и Настоятелството при учебното заведение. Губернаторът на Перник е патрон на събитието. „Пожелавам на всички Вас успех и ... Прочети още »

Наполовина намаляха ухапаните от кърлежи в областта

Наполовина са намалели ухапаните от кърлежи пациенти от областта, които са потърсили помощ в Центъра за спешна медицинска помощ през изминалата седмица. Това информира заместник директорът на ЦСМП- д-р Вселина Шишкова. Според нея това се дължи на предприетите мерки от общините в областта за пръскане на тревните площи срещу кърлежи.  През миналата седмица са намалели и болните от остри респираторни ... Прочети още »

Областният управител на Перник алармира за опасност от наводнения заради поройни валежи

Областният управител на Перник Ирена Соколова информира за възможни интензивни валежи и наводнения, очакващи се на 10 срещу 11 юли. Данните се позовават на бюлетина на Министерство на околната среда и водите, който уведомява, че от следобедните часове в сряда до следобедните часове в четвъртък, съществува значителна вероятност за повишения на водните нива в целите водосбори на реките Струма, Места ... Прочети още »

Започва ремонтът на стадиона в село Дивотино

Започва полагането на естествена трева на стадиона в село Дивотино.  Обектът беше инспектиран от кмета на община Перник Вяра Церовска и нейния заместник Денислав Захариев.  Спортното съоръжение ще се използва от многократните шампиони на България по ръгби  – „Валяците”.  Теренът ще бъде обновен от фирма „Органик сълюшънс“. Игрището, което е  с олимпийски размери, беше предоставено след направено предложение от кмета ... Прочети още »

Започват кръстосаните проверки за Кампания 2019

  Държавен фонд „Земеделие“ уведомява всички кандидати за подпомагане по схемите и мерките на директните плащания, че от 8 юли стартират кръстосаните проверки на подадените заявления за подпомагане за Кампания 2019.   Проверките представляват геопространствено сравнение на декларираните от кандидатите площи и наличните данни в специализираните регистри на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).   Съгласно чл. 14, ал. ... Прочети още »