Дневен архив: 25/06/2019

Художествена изложба беше открита в галерия „Любен Гайдаров” в Перник

Творби на 22-ма творци от Перник и свързали живота си с града греят в художествената галерия „Любен Гайдаров“. Впечатляващата експозиция е посветена на 90-та годишнина от обявяването на  Перник за град. Тя беше официално открита от кмета на Община Перник Вяра Церовска.  „Щастлива съм да открия тази прекрасна изложба, която представя различните периоди от живота на Перник. Това са картини, ... Прочети още »

Възпитаници на детските градини „Пролет” и „Райна Княгиня”представиха вълнуваща празнична програма

40 момичета и момчета от детските градини „Пролет“ и „Райна Княгина“ огласиха пространството пред Двореца на културата. Талантливите деца пяха, танцуваха и рецитираха стихове, посветени на 90 години от обявяването на Перник за град. Облечени в традиционни граовски облекла и с усмивки на лицата малките перничанчета  представиха блестяща програма, която преведе публиката през различни етапи от историята на родния им ... Прочети още »

Стотици покориха връх Руй

Стотици туристи от цялата страна и от съседна Сърбия превзеха връх Руй, който се намира на сръбско-българската граница и традиционно събира любители на планината  от двете и страни. Тази година изкачването беше десето юбилейно и премина под надслов „Декада на приятелството”. За да участват в нелекото катерена към върха, което отнема около 3 часа, като в последната си част представлява ... Прочети още »

ЧЕЗ представя в Перник проект за защита на птиците и биоразнообразието

ЧЕЗ Разпределение България изпълнява мащабен проект за защита живота на птиците, опазване на биоразнообразието, както и за предпазване на мрежата от възникване на аварии и пожари в резултат от досега с тях. В хода на проекта и в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, бяха извършени теренни проучвания и бяха локализирани най-рисковите за птиците райони. С повече информация ... Прочети още »

Правят първа копка на кръстовището в „Изток”

Утре, когато Перник чества своята 90-годишнина от обявяванет на някогашното село за град, в 11,30 часа ще бъде направена първата копка на новото кръстовище в пернишкия квартал „Изток”. Официалната церемония ще бъде до кръстовище на улиците „Юрий Гагарин” и „Благой Гебрев”, съобщиха от общинската администрация. Както е известно кръговото беше обявено за приоритетен обект, а благодарение на него ще се ... Прочети още »

346 лекари работят на територията на Пернишкия регион

Заведенията за болнична помощ в областта към 31.12.2018 г. са 4 с 448 легла, заведенията за извънболнична помощ са 27 с 5 легла, а другите лечебни и здравни заведения са 5 с 35 легла.това сочат данните на Териториалната статистика в Перник за здравните заведения на територията на региона към 31.12.2018г. Съгласно Закона за лечебните заведения болниците са многопрофилни и специализирани. ... Прочети още »

Филмов маратон в Перник

Седем прожекции в един ден е подготвило Пътуващото кино, което отново е в Перник. Всички те ще бъдат на 27-ми юни, четвъртък. Естествено първите прожекции са  за децата, които ще могат да гледат общо 4 анимации- от 10,30 часа „Епохата на животните”, от 12 часа „ Великото пътешествие” , от 13,30 часа „Омагьосаната къща” и от 15,10 часа „Астерикс и ... Прочети още »

Бюрото по труда в Перник търси 44 щофьори, 30 оператори в производство, 20 охранители

След като четири поредни седмици  предлаганите свободни места на трудовия пазар в Перник  намаляваха, то през изминалата те се увеличиха с 9 и станаха 194. За съжаление предлаганите свободни места на безработните висшисти намаляха, макар и с 2 и станаха 6.    И през миналата седмица бяха актуални офертите за работа на 20  оператори в производство в Божурище, 10 оператори на производствена ... Прочети още »

Отборът на ЮЗДП се класира трети в националното състезание за секачи

Отборът на Югозападното държавно предприятие се класира на трето  място на провелото се миналата седмица национално състезание за дървосекачи. Домакин тази година беше Учебно-опитното горско стопанство „Петрохан” – село Бързия към Лесотехническия университет.  Марин Иванов и Стоян Стоянов от „Държавно горско стопанство Тетевен” показаха много добри умения в петте дисциплини – смяна на верига, комбинирано и прецизно рязане, поваляне и ... Прочети още »

Продължава доставката на нови линейки за системата на спешна медицинска помощ в България

На 19.06.2019 г. са разпределени нови 10 линейки, в изпълнение на  проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”. Нови линейки постъпиха в центровете за спешна медицинска помощ в Бургас – 2, В. Търново – 2, Кърджали, Хасково, Ст. Загора, Кюстендил, Видин и Габрово – по 1 линейка. Другите 22 вече са разпределени в спешните центрове в София, ... Прочети още »