Дневен архив: 20/05/2019

Перник сред петте общини–отличници по санирането

Националната програма за саниране (за енергийна ефективност) ще бъде възстановена през следващата година, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че все още се обмислят изискванията и параметрите й. Докъде стигна програмата за саниране? 1669 многофамилни жилищни сгради вече са обновени по Националната програма за енергийна ефективност от нейния старт до края на март тази година. Общо 2022 сгради в цялата ... Прочети още »

Радомирската прокуратура – сред 29-те, които ще се закрият

След като миналата година ВСС взе решение за закриването на районните прокуратури в Брезник и Трън,които бяха част от 11-те институции, бяха трансформирани в териториални отделения, сега още 29 районни прокуратури в страната ще бъдат закрити, сред които е и тази в Радомир. Останалите са в градовете Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, ... Прочети още »

Откраднаха лизингово „Ауди”

Лек автомобил е откраднат от Перник. Престъплението е извършено на 17 май през нощта, когато от улица „Владислав Граматик“ в областния град противозаконно е отнет лизингов автомобил марка „Ауди“. Колата е обявена за общодържавно издирване. Започнато е досъдебно производство и действията по разследването продължават. Прочети още »

Бързи производства срещу шофьори, нарушили правилата

Две бързи производства са започнати през почивните дни, съобщиха от полицията. С 2, 18 промила алкохол в издишания въздух е шофирал автомобила си марка „Ауди“ 41-годишен жител на брезнишкото село Слаковци. Мъжът бил проверен в Перник, на 18 май през нощта. Отказал кръвна проба за химичен анализ и бил задържан за 24 ч. с полицейска мярка. 17-годишен младеж е управлявал ... Прочети още »

Горя трафопост в „Изток”

Трафопост е горял в пернишкия квартал  „Изток“, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията. Пламъците лумнали на 18 май, около 21, 30 часа. Причината за неприятния инцидент е късо ел.съединение. В огъня са изпепелени главен прекъсвач, силови предпазители и кабели. Няма пострадали хора и нанесени други материални щети. Прочети още »

Поредни подсъдими за извършени престъпления

Поредните подсъдими за различни престъпления ще отговарят пред закона. 32-годишен перничанин ще отговаря за шофиране на автомобил под въздействието на наркотици. На 24 март тази година, в областния град бил проверен „Форд“, шофиран от 32-годишен мъж от Перник. При изпробването му с техническо средство е отчетен положителен резултат за канабис. Привлечен е като обвиняем и му е наложена мярка за ... Прочети още »

Осем проекта на села в община Брезник ще бъдат подкрепени финансово с дарението на „Асарел-Инвестмънт“ за 2019 година

Осем проекта, реализиращи различни инициативи на селата в община Брезник ще получат финансова подкрепа от „Асарел-Инвестмънт” през тази година. Сумата, в която трябва да се вместят всички малки проекти възлиза на 25 000 лева. Това е само половината от размера на годишното дарение, което фирмата направи и тази година на Община Брезник. Останалите 25 000 лева от дарението се предвидени ... Прочети още »

АПИ откри обществена поръчка за рехабилитацията на 126 км пътища

            Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за избор на изпълнители при рехабилитацията на 126 км второкласни и третокласни пътища. Ще бъдат основно ремонтирани близо 47 км от път II-23 Русе – Кубрат, около 27 км от път II-53 Поликраище – Елена – Сливен, над 23 км от път III-559 Полски градец – Тополовград – с. Устрем, близо 10 км ... Прочети още »

Над 82 000 декара със слънчоглед са вече засети в областта

85 980 дка с предсеитбена подготовка за маслодаен слънчоглед има на територията на областта до сега. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие” в Перник. Най-много подготвени площи за слънчоглед има в землището на община Радомир-36 800 дка. Следват общините: Брезник- 27 280 дка,Перник- 14 410 дка, Трън- 3 240 дка, Ковачевци- 2 200 дка, Земен- 2050 дка. Към 17 май в региона за засети със ... Прочети още »

Швейцария премахва всички ограничения за българите

 С лед две седмици българите и румънците вече ще имат право на свободно придвижване, работа и усядане в Швейцария. Срокът на досегашната ограничителна клауза изтича в края на май, така че от 1 юни 2019 г. гражданите на двете държави ще имат в Швейцария същите правата, каквито имат и в ЕС. Вчера швейцарското правителство издаде постановление за въвеждане на свобода ... Прочети още »