Дневен архив: 04/05/2019

Трън отново бе домакин на празника в памет на народната певица Гюрга Пинджурова, откриха паметник в нейна памет

На 4 май, за пети пореден път, в Трън се проведе празник в памет на емблематичната за града  народна певица Гюрга Пинджурова. Празникът започна с официалното откриване на паметника на Гюрга Пинджурова, идеята за чието създаване беше на кмета на Трън Цветислава Цветкова. В словото си по  повод откриването на паметника, Цветкова заяви: ”С този монумент засвидетелстваме своето уважение и обич към  неповторимата ... Прочети още »

Намалява се административната тежест при кандидатстване за семейни помощи за деца

  При кандидатстване за семейни помощи за деца родителите ще представят по-малко документи. Това е заложено в одобрените от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца.  Приетите промени предвиждат при отпускане на месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, да не се изисква служебна ... Прочети още »

Лили Иванова призна кой е нейния кумир…

 Примата на родната популярна музика е обрана в емоциите и рядко си позволява коментари, но когато го прави, винаги е запомнящо се . Лили Иванова винаги е поддържала загадката за себе си жива, независимо от това колко години минават. Примата на родната популярна музика е обрана в емоциите и рядко си позволява коментари, но когато го прави, винаги е запомнящо ... Прочети още »

Днес е Светла събота, слави се свети Йоан Кръстител!

На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни отбелязват Светла събота. Първата седмица след Великден е наречена Светла седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. Тя се нарича още празна, заради забраната да се работи каквото и да е работа, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават ... Прочети още »

Областният управител на Перник участва в литийното шествие за празника на Света Богородица в Църногорския манастир

Три години от присъствието на чудотворната икона на Пресвета Богородица – Всецарица бяха отбелязани в Църногорския манастир „Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян” над с. Гигинци. Празникът на Божията майка още наричан Животоприемни източник започна със света литургия, последвана от водосвет за здраве. На днешния Светли петък(първият петък след Великден)стотици гости, сред които кметовете на шестте общини от област Перник, ... Прочети още »

Бюрото по труда в Перник търси оператори и електромонтьори

 Трета поредна седмица  предлаганите свободни места на трудовия пазар в Перник  нарастват като през тази седмица те се увеличиха само с 1 и достигнаха 133. Предлаганите свободни места на безработните висшисти остават без промяна-  6. През тази седмица се появиха офертите за работа на 10 електромонтьори за Радомир, 20  оператори в производството за Божурище, 20 машинни оператори за София .      Освен тях, Бюрото по ... Прочети още »

От 1 юни ще бъдат променени цените на някои клинични пътеки

Механизмите, по които болниците ще получат допълнителни средства през втората половина на годината, както и необходимите мерки за подобряване финансирането на здравеопазването и достойно оценяване труда на медицинския персонал, бяха обсъдени на среща при министър-председателя Бойко Борисов. В нея участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, представителят на Сдружението на областните болници проф. ... Прочети още »