Дневен архив: 01/05/2019

Читалището в Кралев дол стана на 92 години

Читалището в село Кралев дол „Паисий Хилендарски“ отбеляза 92 години от основаването си с успешно приключилия ремонт на сградата. Средствата за ремонтните дейности бяха отпуснати  от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет със съдействието на кмета на Община Перник Вяра Церовска.  „Щастлива съм, че на този значим празник, където са запазени българската традиция, песни и танци, както ... Прочети още »

Великденско Благотворство за 6-годишната Анелия

17-ти поред Великденски благотворителен базар-изложба се проведе в Арт-салона на Двореца на културата. Организатори на благотворителната проява са Детска градина „Изворче“, Ателието по приложни изкуства към Обединено училище „Темелко Ненков“ и Училища Европа – Перник. През годините, със средства от продажбите са подпомогнати Дома за медико-социални грижи за деца, Център за настаняване на деца от семеен тип, дете със здравословни ... Прочети още »

Над 190 000 шофьори, прехвърлили 60 години, по пътищата

Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ прави комплексен анализ на състоянието на пътната безопасност, като в резултат от него ще бъдат предложени мерки за нейното повишаване. Това съобщи председателят на агенцията Малина Крумова. Според нея по-чест контрол на физическото състояние на шофьорите след определена възраст е сред възможните предложения, които подлежат на обсъждане. „Около 13% от хората над 64-годишна ... Прочети още »

Петгодишна спечели надпреварата за най-здраво яйце в Радомир

Петгодишно момиченце от Радомир – малката Ирина, спечели надпреварата за най-здраво яйце, която се проведе на 29 април. Лично кметът на общината – Пламен Алексиев и връчи наградата – велосипед. Тримата й погласници се зарадваха на тротинетки. В състезанието, което вече е традиционно и е съпроводено с много емоции сред хлапетата, участваха над 50 деца, сред които имаше и бебета ... Прочети още »

Доброволци се стягат пак да чистят язовир „Пчелина”

Доброволци отново се организират, за да почистят язовир „Пчелина”. Организацията върви в социалната мрежа, а самото почистване ще стане следващата събота, на 11 май, а  началото е обявено за 9 часа. Оргазаторите обещават много забавления за малки и големи, наблюдаване на птици, фотолов. Водещо естествено ще е доброто настроение и срещите с приятели. Един по-различен начин да се прекара смислено ... Прочети още »

Празник в Църногорския манастир

Три дни празнични богослужения, посветени на третата година от пристигането на чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица в Църногорската света обител, ще има в манастира. Оригиналът на иконата се намира в светогорския манастир Ватопед и по чудодеен начин нейно уголемено копие с позлатен обков вече три дни години носи Божия благодат, душевно и телесно здраве на поклонниците в светата обител.  ... Прочети още »

За седма година – «Учителят, който ме вдъхновява»

За седма поредна година членовете на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на община Перник дават старт на вече традиционния, за нашия град, конкурс „Учителят, който ме вдъхновява“. От 23 април до 26 май 2019 г. вкл. всички ученици от основните и средните училища на територията на община Перник ще имат възможността да номинират своите вдъхновяващи учители и да ... Прочети още »

Идва захлаждане, какво ще е времето през май?

Времето през месец май ще е динамично, редувайки слънце с валежи и гръмотевици, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщава агенция „Фокус”. Захлаждане започва в средата на тази седмица, като в западна България максималните температури ще паднат до около 18°. Най-ниските температури през месеца ще са между 5° и 10° – в края на първото десетдневие, когато ... Прочети още »