Страната

Над 28 000 проверки са извършени за година в горите , стопанисвани от ЮЗДП

  Повече от 28 000 проверки са извършили горските стражари в 40-те териториални поделения на Югозападното държавно предприятие през изминалата година. Инспектирани са 9854 дърводобивни обекта и 2850 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина. Над 13 700 са проверените ловци във връзка с предприетите мерки от МЗХГ за предотвратяване разпространението на Африканската чума по дивите свине и засиления вътрешен контрол в ЮЗДП.   ... Прочети още »

Разпределят се 4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството

  Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020 г. по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. През 2019 г. в направлението беше разпределен ресурс от 3,6 млн. лв. За настоящата бюджетът е увеличен на 18,6 млн. лв.   ... Прочети още »

Правителството реши да бъде учреден „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София

  Министерският съвет реши да бъде учреден „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София. Той ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева, който ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от Централния бюджет за 2020 г. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София ще ... Прочети още »

Пациентът със свински грип е починал в Смолян, информират от МБАЛ- Смолян

Първата жертва на грипния щам H1N1 в областта е 51-годишен мъж от с. Борино, починал в болницата от тежки белодробни усложнения. Пациентът постъпи в МБАЛ-Смолян в тежко състояние с вирусна пневмония и в продължение на дни беше на командно дишане. Изследвания в референтна лаборатория потвърдиха, че става дума за щама H1N1, известен като свински грип. Още два доказани случая на ... Прочети още »

Лекарят, който излекува хиляди бебета само със супа

Ернст Моро е доказателството, че дори най-простите методи за лечение могат да спасят хиляди човешки животи Ернст Моро е име, което вероятно днес не говори нищо на никого. Но за австрийските педиатри това име означава много. Ернст Моро е педиатърът, който спасява хиляди бебета чрез метод, който все още се използва в медицината. Bright Side публикуват историята на Ернст Моро, ... Прочети още »

Бившият министър на околната среда остава в ареста!

Апелативният специализиран съд остави бившия министър на околната среда Нено Димов в ареста. Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Решението е окончателно. Припомняме ви, че първата съдебна инстанция наложи на Димов най-тежката мярка за неотклонение. Прокуратурата разпространи документи и разпити по разследването за водната криза. Обвинението сега разкри откъде идва щетата от 11 млн. лв., ... Прочети още »

Днес е Антоновден!

На 17 януари православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики. Празникът е наричан от народа Антоновден. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават ... Прочети още »

ДФ”Земеделие” предупреждава стопаните за нов вид ало – измами

  Държавен фонд „Земеделие“ предупреждава земеделските производители, че от началото на годината върви нов вид телефонна измама. Измамниците звънят на мобилните телефони на стопаните и се представят за служители на фонда. Заблуждават ги, че срещу 120 лв. ще им бъде възобновена регистрацията като земеделски производители, която им била служебно прекратена. Чрез куриерска пратка лицето щяло да получи необходимите документи, като ... Прочети още »

Ще запечатват бензиностанции, ако продават контрабандно гориво

Бензиностанции и складове за горива ще бъдат запечатвани за две години, ако продават нерегламентирано гориво, а цистерните, които го превозват, ще бъдат спирани от движение за една година. Промените в Закона за горивата бяха гласувани на първо четене от Парламентарната комисия за контрол на приходните агенции и борбата със сивата икономика. Обектите, които продават контрабандно гориво, ще бъдат запечатвани, независимо ... Прочети още »

Централният епизоотичен съвет утвърди план за превенция срещу разпространението на АЧС в България за 2020 година

  Централният епизоотичен съвет днес проведе заседание, в рамките на което беше представен и утвърден План за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на заболяването африканска чума по свинете /АЧС/ в България през 2020 г. Настоящият план следва да бъде гласуван от Министерския съвет, а неговата цел е да разпредели  дейностите за борба с болестта между различни държавни ... Прочети още »