Страната

Над 19 милиона лева получават производители на плодове, зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза

 Управителният съвет на ДФ „Земеделие” разпредели 19 363 000 млн. лв. по помощта de minimis за земеделски стопани отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както и на земеделски стопани с пропаднали площи (плодове и зеленчуци) под 100%. Подпомагането се отпуска на производители за покриване на загуби заради сушата и като облекчение заради пандемията от коронавирус (COVID-19).  Ставките ... Прочети още »

Стартираха плащанията по Националната програма по пчеларство

 Държавен фонд „Земеделие“ започна изплащането на финансовата помощ по Националната програма по пчеларство (НПП) за прием 2020 г. От старта на приема за плащания по програмата до момента са приети близо 670 заявления. По част от тях вече са изплатени заявените средства.  За финансовата 2020 г. са сключени 1 708 договора на обща стойност  близо 6 млн. лв. (5 950 347 лв.). ... Прочети още »

Стартирана е процедура по ЗОП за 24-часов мониторинг и поддържане на тол системата

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка – договаряне без предварително обявление по чл. 18, ал. 1, т. 8 от ЗОП, с предмет „Проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5т. ... Прочети още »

Директорът на „ДГС Места” е с прекратен договор за управление, а сечта около водохващането на село Рибново временно спряна

  Със заповед на директора на Югозападното държавно предприятие от утре – 7 август, се прекратява договорът за управление на директора на „Държавно горско стопанство Места” инж. Костадин Касапов. Освобождаването му е заради създаденото напрежение сред жителите на с. Рибново, породено от замърсената питейна вода. Временно се спира и сечта в района около водохващането.  Казусът започва в началото на юли, ... Прочети още »

Отпускат 6,5 милиона лева за закупуване на ваксина срещу заболяването „Син език“

Правителството одобри допълнителни средства в размер до 6,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за закупуване на ваксина срещу заболяването „Син език“. Чрез поголовната ваксинация на всички възприемчиви животни към заболяването „Син език“, на територията на страната, ще се гарантира доброто здравословно състояние на животните и недопускане на епизоотия. Прочети още »

Ще се допуска публика до спортни състезания на открито при спазване на въведените от здравния министър противоепидемични мерки

Провеждането на спортни състезания на открито се разрешава при заетост на местата до 50% от капацитета на съответното спортно съоръжение, до 1000 души на сектор, при сядане през седалка и при спазване на физическа дистанция от метър и половина между присъстващите. Задължително остава и спазването на въведените общи противоепидемични мерки в страната. Това се посочва в заповед от  04.08.2020 г. ... Прочети още »

Кредити за над 500 000 лева получиха пчеларите по Националната програма по пчеларство

 Държавен фонд „Земеделие“ одобри всички подадени заявления за кредити от кандидатите с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП). Финансиране получават 125 бенефициенти, които ще реализират проектите си чрез кредит. Отпуснатите средства са в размер на 523 000 лева.  Възможността за кредитиране позволява на пчеларите да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерки А, Б, ... Прочети още »

Шофьорите да се движат с повишено внимание при кръстовището за град Българово на пътя Бургас – Айтос

 Днес от 8 ч. до 18 ч., както и на 4-ти август /вторник/, е необходимо шофьорите да карат с повишено внимание в района на кръстовището за гр. Българово на път I-6 Бургас – Айтос. В участък от 200 м ще се монтира електропровод 400 kV и движението ще се регулира с пътни знаци, скоростта е ограничена до 60 км/ч.  И ... Прочети още »

Предлагат отказалите се от парно да не плащат за общите части, както досега

Това предлагат депутати от НФСБ, които са внесли в Народното събрание изменение на Закона за енергетиката.  В момента дори човек да спре радиаторите си у дома, трябва да плаща за отоплението, което ползва чрез сградната инсталация на блока. Предложението на депутатите е, ако човек не иска да ползва топла вода или парно, да може да подаде декларация за това пред ... Прочети още »

Маги Халваджиян разкри защо Мария Игнатова отива в „Папараци“

Продуцентът Магърдич Халваджиян реши да проговори за Мария Игнатова и нейното „бягство“ в конкурентната телевизия. Както стана ясно, блондинката ще седне на стола на Венета Райкова в „Папараци“ а нейни работодатели ще бъдат Иван и Андрей. Появиха се хиляди спекулации относно причината Мария да се раздели с Маги Халваджиян и да отиде при конкуренцията. Говори се, че двамата са се ... Прочети още »