Страната

Работилите без трудов договор също могат да се регистрират в Бюрото по труда

Хората, които до този момента са работили без писмен трудов договор и съответно не са плащали осигуровки, могат да се регистрират като безработни и да кандидатстват за социални помощи. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. От 13 март до 2 април над 7000 безработни са постъпили на работа. Данните не са ... Прочети още »

Борисов отправи емоционално обръщение към нацията

Уважаеми сънародници, Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ. Светът в момента отчаяно търси ваксина срещу COVID-19, но до нейното разработване ни делят месеци. Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция. Тя налага ... Прочети още »

Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на срока на обявеното извънредно положение

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г. България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още ... Прочети още »

Енергодружествата предлагат на КЕВР увеличаване цената на тока

Нова цена на тока от 1 юли предлагат електроразпределителните дружества у нас. От заявлението на Енерго – Про до КЕВР става ясно, че предложеното крайно увеличение за потребителите на регулирания пазар е намалено спрямо начално обявеното  от 1.83% на 0.98%. Понижението се дължи на значителното спадане на цената на електрическата енергия, търгувана на Българската независима електроенергийна борса през последните два ... Прочети още »

И депутат вече е заразен с COVID-19

Имаме народен представител с коронавирус. След разговор с него имам съгласие да кажа името му – това е д-р Хасан Адемов от ДПС, обяви на извънреден брифинг в парламента председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, като пожела бързо оздравяване на д-р Адемов. Тя обясни, че на всички народни представители трябва да бъдат направени тестове. Създадена е организация и предстои това ... Прочети още »

Държавата осигурява 60% от заплатите на работещите от затруднени фирми в някои сектори

 Изготвен е списък със секторите, непосредствено засегнати от извънредното положение. Тези сектори ще получат подкрепа по мярката 60 на 40. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг, посветен на мерките за подкрепа на бизнеса по време на кризата с COVID-19. Става въпрос за секторите: търговия на дребно, без търговия за автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически въздушен транспорт, хотелиерство, ... Прочети още »

ДФ „Земеделие“ разработи видео указания за очертаване на площите в СЕУ

  ДФ „Земеделие“ разработи видео указания, в които са показани стъпките за онлайн очертаване на площите по основните схеми за подпомагане на директните плащания за Кампания 2020. Указанията са публикувани в разработената от фонда Система за електронни услуги (СЕУ). Те са създадени за улеснение на земеделските стопани и за нормалното обезпечаване на Кампания 2020. В поредица информационни видео материали са ... Прочети още »

Вдигат пенсиите от юли въпреки кризата

Не сме обсъждали промяна в пенсионното законодателство. Това увери финансовият министър Владислав Горанов, информира НОВО ТВ. От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7%. Това реши през декември парламентът. По 40 лв. за Великден ще бъдат дадени, но не за всички пенсионери. Всички лица, които получават до 363 лева ще ... Прочети още »

Оперативният щаб предлага да излизаме от вкъщи само с SMS

Излизането от вкъщи може да се обявява с SMS, подобно на системата за плащане на синя и зелена зона. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски като част от по-строгите мерки, които се обмислят от щаба. Преди два дни той обясни, че заради масово неспазване на разпоредбите за изолация, може да се въведе по-строга мярка и излизането ... Прочети още »

Великденските служби в храмовете ще бъдат на открито, в черквите ще влизаме сами, за да запалим само свещичка

Ген. Венцислав Мутафчийски информира днес как ще се процедира в църквите по време на предстоящите празници. Служби в храмовете няма да има. Църквата ще промени традиционните си практики по време на Цветница и Великден, като изнесе службите си на открито.  Свещениците ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещенията на храмовете и да спазват разпорежданията. „Според мен това е един ... Прочети още »