Перник и региона

Портрети на хора от миналия век подредиха в пернишката галерия „Л. Гайдаров”

 „Портрет- Хората от миналия век”- така е наречена изложбата от фонда на галерията, която е подредена в галерия „Любен Гайдаров” в Двореца на културата. Експозицията показва портрети, рисувани от именити пернишки художници, чиито картини се съхраняват във фонда на галерията. Картината на Любен Гайдаров, наречена „Гротеската” е експониран на централно място в изложбата. Картината е рисувана през 1988г. и е ... Прочети още »

Отново изключителен успех за млади информатици от пернишката ПГИ

Слави Асенов (XII клас) и Мартин Мирков (XI клас), спец. „Икономическа информатика“, спечелиха второ място в категория „Интернет приложения“ (XI-XII клас) на Националното състезание по информационни технологии „Джон Атанасов“. Националният есенен турнир се проведе онлайн от 27 до 29 ноември в платформата MS TEAMS. Главни организатори на националното състезание са: Министерство на образованието и науката, РУО – гр. София и ... Прочети още »

За ремонта на улица „Стара планина“ няма да се харчат пари, дарение е!

Общинската съветничка от ГЕРБ Милена Миланова попита миналата седмица чрез медиите кмета на общината Владимиров кой е разрешил основния ремонт на улица „Стара планина“, където е започнала подмяна на пътната настилка, при положение, че ремонтът на този обект не е включен в поименния списък с капиталовите разходи на Община Перник? Колко ще струва това на перничани, пита още тя.  На ... Прочети още »

104 са заразените с коронавирус в пернишко за два дни

104 са заразените с коронавирус на територията на област Перник на 27 и 28 ноември, по данни на Националната информационна система за борба с COVID-19 .по данни от Националния информационен портал. 1792 са новозаразените от  коронавирус в страната на 28.11.2020 г. ,  при по-малко направени проби – 4 928 PCR теста. Положителни са 36,3% от взетите проби. Това показват данните ... Прочети още »

Възстановяват пречиствателната станция

Продължава работата по възстановяването на старата пречиствателна станция за питейни води, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Станцията, която не е ползвана повече от 30 години, ще премине в напълно автоматизиран режим на работа след приключването на строително-монтажните дейности. С изградените 10 филтърни клетки с нова тръбна разводка и ново регентно стопанство ще се осигури пречистването на 300 л./ сек ... Прочети още »

Фирма осигурява топла храна за медиците от ковид отделението в пернишката болница

В дните, когато сме поставена кажи – речи на колене от една страшна и непозната болест, подадената ръка за помощ, съпричастността към хората на първа линия, които се борят за живота ни, няма цена. За поредната история, истинска история за доброто, случваща се в Перник, разказа във фейсбук Никола Рахнев и развълнува десетки потребители на социалната мрежа. Ето какво написа ... Прочети още »

Два нови кредита тегли общината, за да разплати борчове на предишната управа

На редовното си заседание миналата седмица Общинският съвет гласува за предложенията, описани в докладни от кмета Владимиров с които общината да кандидатства за два заема. Единият е овърдрафт с максимален размер 3,5 милиона лева с които средства ще се разплатят просрочени задължения. Вторият е  нов безлихвен заем от централния бюджет на стойност 4.2 млн. лв, с който да бъдат върнати ... Прочети още »

В и К”-Перник започна да разплаща стари борчове към брезнишкото общинско предприятие!

 „В и К” Перник дължи на общинското дружество, което стопанисва питейния язовир „Красава” и пречиствателната станция за питейни води в Брезник около 450 000 лева за ползвана питейна вода, която водоснабдителното предприятие е предоставило на жителите на Брезник и околните села, които се водоснабдяват от язовира. Това информира управителят на брезнишкото общинско предприятие инж. Иван Ковачев. „Тези задължения са натрупани за период ... Прочети още »

39-годишен радомирец ще бъде съден за незаконно притежание на дрога, той остава в ареста по искане на прокуратурата

На 27.11.2020 г., Районна прокуратура – Перник е привлякла в качеството му на обвиняем А.В. (на 39 години) за извършено от него престъпно деяние – незаконно държане на високорискови наркотични вещества (по чл. 354а, ал. 3 от НК).  Досъдебното производство е било образувано след постъпила оперативна информация за държане на дрога в имот в с. Стефаново, област Перник, без надлежно разрешение, съгласно Закона ... Прочети още »

Над 12 700 декара с пшеница са вече засети в пернишко

Есенната кампания в региона постепенно набира скорост, информираха от Областна дирекция „Земеделие” в Перник. След като приключи прибирането на реколтата от пролетниците, стопаните от областта насочиха усилията си към сеитбата на есенните култури.  До момента са засети общо 12 745 дка с пшеница. Най-много площи с тази култура традиционно сеят земеделците от Радомир. До сега те са засели 5 380 дка. След ... Прочети още »