Перник и региона

Перник е първият български град, подкрепил кампанията ,,Плюшена прегръдка за детска усмивка“

Перник е първият български град, който подкрепи кампанията ,,Плюшена прегръдка за детска усмивка“. Перничани на три пъти препълваха кошовете с плюшени играчки, поставени на ключови локации в града. А на 28-ми април бяха разпределени и раздадени по-голямата част от събираните в продължение на три месеца играчки в областния град. Валентина Страхилова, която е основател на Училището за родители в Перник ... Прочети още »

Дигитална изложба „Спортът в Перник“ показва Държавен архив

Дигитална изложба „Спортът в Перник“ показва пернишкото  поделение на „Държавен архив“. Подредените снимки разказват за развитието на спортовете мотоциклетизъм,бейзбол, ръгби, колоездене, футбол, борба, волейбол, баскетбол, ученически спорт и др. Представени са пернишки спортни клубове, спечелили през годините много награди и отличия. Изложбата е история в снимки на градските спортни дружества от началото на ХХ в. до наши дни, участието им ... Прочети още »

Реставрират стенописите в Дивотинския манастир

В момента се реставрират стенописите на църквата в Дивотинския манастир. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Заедно със зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов са посетили обителта. Средствата – 2,4 млн. лв., за ремонта на пътищата към двата манастира и за възстановяване на стенописите са отпуснати от Министерски съвет на Столична община. Пътят до Клисурския и ... Прочети още »

20 новозаразени с коронавирус са регистрирани в пернишко за два дни

20 новозаразени с коронавирус са регистрирани на територията на област Перник за два дни по данни на Националната информационна система за борба с COVID-19 за периода 7 и 8 май 2021 г. За сравнение ще посочим, че за периода 5-6.05.2021 г. са регистрирани 35 новозаразени. Това показва, че перничани са на път да се преборят с третата вълна на COVID-19 ... Прочети още »

С усилията на доброволци стадион „Металург”, в кв.“Изток“ в Перник, беше освежен и обновен

   Възпитаници на школата на ФК „Металург“, родители, доброволци и привърженици на отбора, съвместно със служители в  кметство „Изток”, почистиха и освежиха стадион „Металург“.   Новите мрежи зад футболните врати на стадиона бяха закупени от Община Перник, а материалите за боядисването на оградите са осигурени от магазини “ МАЛ-МУК „. “Стадионът е част от историята на нашия квартал. Радвам се, ... Прочети още »

ТПГ „Мария Кюри“се сдоби с ново, съвременно оборудване

ТПГ „Мария Кюри“ в  Перник се сдоби с ново оборудване, инструменти и материали по  Проект BG05M2OP001-2.014-0001″Подкрепа за дуалната система на обучение“. Проектът е финансиран по Оперативна програма “ Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз,  чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. „Това оборудване ще допринесе за повишаване на качеството на образованието и ще помогне на учениците в ... Прочети още »

133 стари коли маркираха от Общинския инспекторат в Перник за две седмици

През изминалите две седмици служители на Общинския инспекторат маркираха 133 излезли от употреба моторни превозни средства. Чрез залепените стикери собствениците са предупредени да ги премахнат, защото в противен случай ще бъдат санкционирани. Автомобилите, които заемат местата за паркиране, но не се използват, ще бъдат премахнати принудително, ако собствениците им не го направят доброволно в установения от закона срок. От началото ... Прочети още »

Стартира ремонтът на пътя Перник-София през Владая!

Започва ремонтът на пътя Перник-София през Владая. Ремонтните дейности, които са възложени от АПИ ще протекат на 5 етапа и ще стартират от на 12.05.2021 г. Работата ще обхване пернишката част на пътя, като е предвидено последният- пети етап, да завърши на 14.12.2021 г.  Затова информират в нарочно писмо до Община Перник от Областно пътно управление – Перник. Ремонтът на ... Прочети още »

„Ко’Мик театрална терапия“ на пернишка сцена

Мега шоу, което не се случва всеки ден! Това ще могат да видят перничани в спектакъла „Направихте ме на луд” на 14-ти май от 18 и от 20 часа на сцената в Двореца на културата. Режисьор е Богдан Петканин, сценографията е дело на Милен боричев. В „Ко’Мик театрална терапия“ публиката ще види миниатюри от „Сляпата любов“, „Той пропя“, „Половин жена“, ... Прочети още »

Дрон с книги ще лети над Перник на 24-ти май

Три книги ще летят над Перник в Деня на българската писменост. Оригиналната идея принадлежи на младия перничанин Димитър Рангелов, студент в Нидерландия. С реализирането на проекта са се ангажирали община Перник, ръководството на УНИБИТ и Обединеното Дрон общество. Дронът „библиотекар“ ще носи три книги, предоставени съответно от УНИБИТ, от Община Перник и от Обединеното Дрон общество. Те ще излетят от ... Прочети още »