Перник и региона

Украсяват дърветата в Трън с мартеници

С мартеници ще бъдат украсени дръвчетата в центъра на Трън. Инициативата е на местното читалище „Гюрга Пинджурова“ и е подкрепена от още шест институции, съобщи секретарят на читалището Емилия Миланова. Читалищните дейците заедно с ограничен брой, заради пандемията, деца вече са изработили над 50 мартеници в откритата наскоро работилница на Баба Марта. Червено-бели символи ще осигурят и служителите в общинската ... Прочети още »

Видният пернишки скулптор Богомил Живков става на 75

На 28-ми февруари се навършват 75 години от рождението на скулптора Богомил Живков. По този повод Регионална библиотека „Светослав Минков“ направи виртуална витрина, припомняйки важни факти от живота и творчеството на твореца. Презентацията е дело на Юлияна Савова от отдел „Изкуство“ и е наречена „Посланията на ваятеля Богомил Живков“. Виртуалната витрина може да се разгледа във фейсбук страницата и сайта ... Прочети още »

Изплатени са близо 21 милиона лева по de minimis за изхранване на животните

 ДФ „Земеделие“ преведе близо 21 млн. лева (20 764 862 лв.) на 12 589 стопани по помощта de minimis за изхранване на животни. Субсидии получиха животновъдите, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки. Периодът, в който фермерите можеха да кандидатстват по схемата продължи от 2 до 15 февруари 2021 г. Ставките за подпомагане са: • до 40 лв. до 50-то животно, вкл. и ... Прочети още »

С пресконференция бе даден стартът на проект „Гаранциите за върховенство на закона – път към по-независима и прозрачна съдебна власт“

С начална пресконференция днес стартира проект Гаранциите за върховенство на закона – път към по-независима и прозрачна съдебна власт“. Той е финансиран от Европейския социален фонд (ЕСФ) чрез Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се реализира от две неправителствени организации, които работят в партньорство: СНЦ “ Демократично Сдружение Искам да Знам“гр. Шумен и Фондация „Отворена врата“ гр. Перник. С реализирането му ... Прочети още »

На 27 и 28 февруари в Перник ще работят два пункта за ваксинация срещу COVID-19!

В почивните дни в края на тази седмица- 27 и 28 февруари 2021 г. в Перник  ще работят два пункта за ваксиниране срещу коронавирус. Това информират от Регионалната здравна инспекция в Перник. Това са: 1. МБАЛ „Р. Ангелова“- в сградата на бившата Минна болница- от 9 ч. до 17 ч. 2. ДКЦ 1 Перник – к-т №41 на четвърти етаж в ... Прочети още »

33-годишен ще бъде съден за притежаване и отглеждане на наркотични вещества

 През месец септември 2019 г., служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник и колегите им от РУ – Радомир претърсили имот в радомирското с. Друган, собственост на 33-годишен радомирец и семейството му. В двора били открити и изкоренени 3 растения от рода на конопа, а в помещения на сградата и плевня около 400 грама канабис и ... Прочети още »

Столичанин се опита да ограби земеделски производител от трънско, отива на съд

 Посегателството е извършено на 24 октомври 2020 г. 62-годишен мъж от София бил нает от селскостопански производител в гр. Трън за сезонна работа. Столичанинът превозвал слънчоглед с камион. На един от курсовете мъжът изсипал около 4 тона слънчоглед край път, с намерението да го прибере за себе си. След подаден сигнал в полицията и проведено разследване, работникът е привлечен като ... Прочети още »

„Топлофикация Перник“ въведе промени в работата си с клиентите, за да подобри обслужването и комуникацията с тях

В началото на отоплителния сезон бе въведена възможност за самоотчет за клиентите, на които топлинен счетоводител е „Топлофикация Перник“. Той е необходим за изработването на коректни сметки за консумираната топлинна енергия. „Информация за графика за отчет, нашите абонати могат да видят от залепените предварително съобщения в етажните им собствености, чрез сайта на дружеството или ако заявят предварително, да получават на ... Прочети още »

Увеличение на болните от варицела и COVID-19 в областта, установи РЗИ-Перник

  Лек спад на заболелите от остри респираторни заболявания и грип на територията на региона през изминалата седмица, установи Регионалната здравна инспекция в Перник. Регистрираните заболели през седмицата са 47, при 49 за предходната. Заболеваемостта през този период е 65,05 %oo, при средна за страната 53,16 %oo към 22.02.2021 г. През седмицата са се увеличили заболелите от заразни болести. Констатираните ... Прочети още »

КО „Орфей” и Народният оркестър с първи изяви пред публика

След първата изява пред публика на Духовия оркестър в Перник, сега и другите оркестри към Общински комплекс „Дворец на културата” ще имат своите първи срещи с публиката на живо. Днес, 26-ти февруари, от 18 часа в Малкия салон на Двореца започва творческата среща на Народния оркестър „Граовска младост” с почитателите на българската народна музика, песен и танц под наслова „Фолклорът- ... Прочети още »