Масирани проверки предприе на обекти за производство на храни предприе Областна дирекция по безопасност на храните -Перник/ОДБХ. Обект на проверки са: пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, търговски обекти за търговия на дребно, пазари, борси и заведения за обществено хранене, намиращи се на територията на областта. Това информира директорът на ОДБХ-Перник д-р Параскева Татаркова.
Според д-р Татаркова, особено внимание инспекторите обръщат на производството и търговията на традиционно предлагани храни около Великден: агнешко месо, козунаци, яйца/включително боядисани/, пресни зеленчуци, бои за яйца и други.
„Особено внимание обръщаме на предлагането в търговската мрежа на размразено като охладено агнешко месо/без ясно да е обозначено, че е размразено/. Това не съответства на изискванията в Приложение 6 от Регламент №1169/2011, относно предоставяне на информация за храните на потребителите. Ще следим зорко за сроковете на съхранение на суровини и храни, на етикетирането на храните и маркирането на яйцата /включително недопускане на яйца от клас „В“ в търговската мрежа/. Важно е да отбележа, че по време на празничните дни в периода от 18.04.2025 до 21.04.2025 г. включително в рамките на шестчасов работен ден- от 9.00ч до 15.00ч.“, поясни д-р Татаркова.
На въпроса- как хората да разпознаят прясното месо и с какъв печат е българското месо, директорът на ОДБХ поясни:“ Прясното месо има леко розов цвят, като българското агнешко е със син печат, а вносното е с червен. Проверките ни до момента показва, че в търговската мрежа в региона има охладено агнешко месо от Македония, новозеланско замразено агнешко месо с 3-годишен срок на годност. Има и българско месо от кланиците във Велинград и Свищов. Апелирам нашите съграждани да четат внимателно етикетите и да следят за трайността на продуктите, а не само да гледат цената. При констатиране на нередности да ни сигнализират веднага“.