Историята на орехите може да бъде проследена до древна Персия, където някога са били предназначени за кралски особи.
Орехите са чудесен източник на алфа-линоленова киселина (ALA), омега-3 мастна киселина, която е важна за намаляване на възпалението. Всъщност това е единствената ядка със значително високо съдържание на тези омега-3 мастни киселини. Техните противовъзпалителни съединения могат да намалят риска от сърдечни заболявания.
Проучванията показват, че антиоксидантите и противовъзпалителните полифеноли (съединения), открити в орехите, могат да подобрят мозъчната функция и да забавят умствения упадък , който настъпва с напредване на възрастта. Когнитивните функции включват вашата памет и способност да мислите.
Добавянето на шепа орехи към ежедневната ви диета – независимо какво друго ядете – може да понижи нивата на лошия холестерол и да намали сърдечните рискове при иначе здрави по-възрастни хора, показва ново проучване.
Проучването, публикувано в списанието Circulation на Американската сърдечна асоциация , установи, че хората, които ядат около половин чаша орехи всеки ден в продължение на две години, умерено понижават нивата на LDL или „лошия“ холестерол, както и броя на LDL частиците, свързани с риск от сърдечно-съдови заболявания.
Предишни проучвания показват, че орехите, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, са свързани с по-ниски нива на сърдечни заболявания и инсулт, както и ядките като цяло.