БДС за киселото мляко отива в историята. До края на месеца Българският държавен стандарт за млечния продукт ще отпадне и всички, които искат да гарантират качество, трябва да имат сертификат за Защитено наименование за произход /ЗНП/.
Това обяви изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков. Държавната млекопреработвателна компания вече е подала всички необходими документи за придобиване на новия сертификат и очаква получаването му. Това означава, че скоро на кофичките кисело мляко „Ел Би Булгарикум“ вече няма да бъде изписано БДС, а ЗНП.
Това е европейски регламент, който защитава качеството на продуктите и технологията, по която се изработват. В случая с киселото мляко той изисква то да бъде произведено от 100% българско сурово мляко, а то да е от български фуражи. За разлика от ЗНП, в момента БДС допуска, че млякото може и да е внос.
„По този начин „Ел Би Булгарикум“ ще защитим продукта си както на българския пазар, така и на световния“, коментира Живко Живков.
За българското кисело мляко и гръцкия йогурт
Изпълнителният директор на държавната млекопреработвателна компания коментира и какво различава българското кисело от турския и гръцки йогурт например.
„Българското кисело мляко има по-високо съдържание на Lactobacillus bulgaricus“, каза Живко Живков. Той допълни, че за разлика от други видове йогурт, закваската за нашето мляко се състои от щамове само на два бактериални вида: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. „За разлика от гръцкия йогурт, в технологията на българско кисело мляко липсват процеси на отцеждане и сгъстяване.
По този начин в нашето мляко се концентрират повече нискомолекулни субстанции като свободни аминокиселини, пептиди, калций, магнезий, фосфор, водоразтворими витамини“, коментира изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“. Той напомни и че именно в България през 1905 г. е открита бактерията Lactobacillus bulgaricus от превърналия се по-късно учен от световна величина д-р Стамен Григоров.
Нормалният срок на годност на киселото мляко „Ел Би Булгарикум“ е 20-22 дни, а за прясното 12-14 дни. „Това са срокове, в които хората могат да разчитат, че ще се запазят вкусовите и здравословните качества на млякото“, коментира Живко Живков и допълни, че ако млякото е отворено и ако е истинско, трябва да се развали за 3-4 дни.
Изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ коментира и мита, че в миналото киселото мляко се е разваляло бързо и затова е било истинско. „Понякога погрешно се счита, че значително по-дългият срок на трайност на българското кисело мляко в момента, в сравнение с времето отпреди десетилетия на нашите деди, е свързан с понижено качество.
Срокът на трайност на кисело-млечните продукти е удължен във връзка със значително подобрената хигиена на производство и съхранение на продуктите. Съвременните хигиенни изисквания предполагат елиминиране на т.нар. странична микрофлора, например дрожди и спори на плесени, които в миналото не са били изолирани“, поясни Живков. Той напомни, че днес има много по-засилен контрол върху целия процес на производство, както и поредица от регламенти и сертификати за качество, наложени от държавата и ЕС.
Освен това „Ел Би Булгарикум“ не продава ултра пастьоризирано мляко, което значително удължава трайността, но намалява животворните микроорганизми в продукта.