Обрат! ПП – ДБ взема втория мандат за съставяне на правителство

Обрат! ПП – ДБ взема втория мандат за съставяне на правителство

След изключването на още 17 народни представители от ДПС, а впоследствие и още един доброволно напуснал, парламентарната група стана трета по численост в парламента и това предизвика обрат на опашката за получаване на втория мандат.

Така изненадващо да го получат от президента и да се опитат да съставят кабинет ще трябва да отидат от ПП-ДБ.

Според Конституцията президентът следва да възложи втория мандат за съставяне на правителство на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

С 39 народни представители парламентарната група на ПП-ДБ вече наброява повече депутати от ДПС, които останаха с 26 парламентаристи и промяната вече е отразена на сайта на Народното събрание.

„Ще поговорим в групата и ще ви кажем“, беше първият коментар от техните редици в лицето на депутата от ПП-ДБ Александър Симидчиев на въпрос какъв е планът за действие на групата“, цитира го БТА.

В същото време новината, че са на ред да получат мандат, сварва неподготвена коалицията, която няма единно решение дали остава в опозиция, или ще прави опит за някакво техническо и програмно правителство.

Разнобоят се получи, след като от „Продължаваме промяната“ са категорични, че в рамките на този парламент няма да участват в разговори за правителство. От ДСБ обаче настояват да се опита техническо правителство с експерти в третия мандат, а от „Да, България“ решиха, че ще направят опит само при условие, че има реформаторско и антикорупционно мнозинство.

Групата все още не е изгладила разминаването си за третия мандат, а се оказа, че ще трябва да получи втория.

Междувременно пък броят на независимите депутати в 50-ия парламент постигна своеобразен рекорд – те са вече 34-има, но нямат право да сформират други групи по досегашния правилник. От тях 20 са изключените от ДПС, 13 са представителите на разпадналата се „Величие“ и Калоян Методиев, който не беше приет в групата на БСП.