Хипертониците и хронично болните да избягват горещините, съветват от ЦСМП- Перник

Хипертониците и хронично болните да избягват горещините, съветват от ЦСМП- Перник

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на  253 повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 3 повече от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник-146, коeто e с 12 по-малко в сравнение с предходната седмица, в Радомир-  46, което е с 1 по-малко от предходната седмица и Брезник- 25,  което е с 4 повече от предходната седмица.

Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени 220 амбулаторни прегледа, което е със 7 по-малко от предходната. Най-много те са в Трън- 62, което е с 12 повече от предходната седмица, Брезник- 61, което е с 10 по-малко от предходната седмица и Радомир- 59, което е с 14 по-малко от предходната седмица.  Радващото  е, че през седмицата спешните медици не са установили заболели от коронавирус в региона по време на прегледите.

За съжаление, през изминалата седмица се запазва без промяна, в сравнение с предходната,  броят на ухапаните от кърлежи в региона- 24. Най-много са  ухапаните в общините Брезник и Трън- по 8, при 4 за предходната седмица и Земен-6, при 7 за предходната седмица.

Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са  115, което е с 15 повече от предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

През изминалата седмица екипите на ЦСМП-Перник са реагирали на повиквания за 4 ПТП, от които 2 са в Перник и по 1 в Радомир и Брезник. Това информира зам.-директорът на ЦСМП Перник д-р Веселина Шишкова.

„Анализирайки резултатите от работата на спешните екипи през изминалата седмица става ясно, че има лек спад както в повикванията на спешния телефон, така и при амбулаторните прегледи. С оглед прогнозата на синоптиците за високи температури бих искала да посъветвам хипертониците и хронично болните, да избягват движението навън в часовете от 11.00 до 18.00ч. Да приемат повече течности, но не студени или горещи, а такива със стайна температура. Ако някой почувства, че му прилошава веднага да седне или да полегне и да приема течности, а да не чака да колабира“, съветва д-р Шишкова.