Първи национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли
default

Първи национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли

От 19 до 21 юли в к. к. Мальовица, на емблематичната за българския планински туризъм Меча Поляна, ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал. Мащабното събитие, организирано от Български Туристически Съюз има за цел е да затвърди традицията на масовите туристически дейности, характерни за движението още от създаването му преди повече от 130 години.

В трите фестивални дни в подножието на вр. Мальовица ще съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от национално движение “Опознай България – 100 национални туристически обекта” ,чиято годишна среща ще бъде част от събитието.

„Всички  любители на планината са добре дошли“ казват от комплекс Мальовица и още: „ Нашата концепция – да предложим на семействата уют, комфорт и да възпитаваме децата в любов към природата е изцяло в духа на организирания от нашите партньори  от БТС фестивал. Най малките могат да научат своя първи урок за това как се оказва първа помощ в планината. Фестивалната програма е изключително богата. За всички ще бъде вълнуващо да изкачат Мальовица с някой от най – големите имена в алпинизма, да хапнат нещо вкусно сготвено в юнашкия тиган, достатъчен да нахрани 1300 човека. Фестивалните дни ще бъдат истинска феерия от преживявания“

Програмата на събитието е наистина наситена с атрактивни дейности и включва различни по трудност организирани преходи с водач, образователни курсове, спортни мероприятия и практически занимания по първа помощ, ориентиране, планинско бягане и много други. За доброто настроение са предвидени много музика, игри с награди и кулинарни изкушения.

През целия уикенд ще се провеждат образователни курсове по различни теми, свързани с планинарството – първа помощ, катерене, ориентиране, туристическа екипировка, оцеляване, GPS и радио-комуникации и други практически умения. Водени от опитни специалисти в своята сфера и представени по достъпен начин, участието в тези практики гарантират нови и полезни знания. Посетителите ще могат да се включат в организирани пешеходни походи с професионални водачи в региона на Мальовица. Трудността и интензитетът ще бъдат подходящи както за най-малките приключенци, така и за по-опитни туристи. Търсачите на приключения и любителите на спорта ще имат възможност да участват в различни спортни и катерачни дейности и надпревари – спортно и скално катерене, планинско колоездене, бягане и ориентиране. Специално насочени към деца, част от тези събития ще позволят на подрастващите да се докоснат до емоцията от състезателното съревнование.

Няма да липсва богата музикална програма и игри с много подаръци за присъстващите.

Водещи фирми ще представят туристическа екипировка и аксесоари, а туристически дружества от цялата страна ще представят възможностите за туризъм в своите региони. Всеки посетител ще може да участва в томболата за атрактивни награди или да се възползва от различни преференциални условия.

В непосредствена близост до основния фестивален терен ще бъдат обособени две отделни къмпинг зони, с осигурени санитарни възли, душове с топла вода и електричество за зареждане на устройства с ниска консумация. Пространството е осветено и е с контролиран достъп.

Всички събития, част от фестивалната програма, къмпингуването на територията на фестивала и консумацията в зоната за хранене са безплатни за всички членове на туристически дружества в системата на БТС, всички носители на златни значки от Националното движение “Опознай България – 100 национални туристически обекта” и за деца до 7-годишна възраст.

За самостоятелни посетители пълният достъп до фестивалната програма, къмпингът и традиционните гозби на Майстор Ангелов за трите дни е на обща цена от 72 лв. За да стимулират по развитие на общността, организаторите от БТС предлагат 50% отстъпка за групи над 5 човека при предварително записване на сайта на фестивала.

Първото издание на Национален туристически фестивал се реализира с подкрепата на Община Самоков, Дирекция “Национален парк Рила”, Министерство на спорта и к.к. Мальовица.

Пълната програма на събитието може да бъде намерена на страниците на Мальовица и фестивала.