Шест пациенти с меланом получиха шанс да се излекуват напълно, благодарение на кампания за безплатни прегледи

Шест пациенти с меланом получиха шанс да се излекуват напълно, благодарение на кампания за безплатни прегледи

Профилактиката е ценен инструмент за превенция на рака на кожата и може да помогне за спасяването на човешки живот.

180 души се прегледаха безплатно при един от водещите специалисти по кожни тумори у нас – доц. д-р Ива Гаврилова  и получиха компетентна грижа и съвети как да пазят кожата си здрава. Онкохирургът организира кампания за безплатни профилактични прегледи за трета поредна година през май, във връзка със Световния месец за повишаване осведомеността за меланом, за която Днес и Утре  единствен информира перничани.

Доц. Гаврилова поясни за Днес и Утре, че в рамките на кампанията са прегледани 25 бременни и наскоро родили жени; 42-ма родственици на пациенти с меланом и 88 пациенти със съмнителни бенки. Сред прегледаните 9 пациенти са били жители на област Перник.

В рамките на кампанията са установени 9 кожни карцинома и 6 начални форми на меланом. Ранното диагностициране им дава шанс своевременно да започнат терапия и да се излекуват напълно. На петима души е препоръчано превантивно отстраняване на потенциално опасни образувания.

„Това е инициатива, която провеждам ежегодно, защото вярвам, че тя обслужва важна потребност за здравето“, каза доц. Гаврилова и подчерта, че ракът на кожата може да бъде смъртоносен, но той е напълно лечим, когато се открие рано. „Затова искам да насоча вниманието на хората към превенцията, да наблюдават кожата си за съмнителни промени и да се обръщат към специалист навреме“, призова лекарят.

По данни на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), меланомът, най-опасната форма на рак на кожата, има петгодишна преживяемост от 95%, когато е открит и лекуван, преди да се разпространи в лимфните възли. Обратно, петгодишната преживяемост при меланоми с близки и далечни метастази, е съответно 64% и 23%. В България се регистрират над 600 нови случая годишно. Средната възраст на пациентите с меланом е 55 години, с пик 70-79 г., но се наблюдава тенденция към значително „подмладяване“ на засегнатите.

На въпроса- на какво се фокусира  кампанията на доц. Гаврилова тази година, тя поясни, че това са били хора с потенциално опасни образувания и изменени бенки, както и застрашени групи, при които има по-висок риск от развитие на кожни тумори, в т.ч. кръвни родственици на пациенти с меланом, бременни или наскоро родили жени, хора с голям брой бенки по тялото, любители на солариумите или с множество изгаряния на кожата в ранна възраст.

„Наблюденията ми с всяка изминала година показват, че хората са все по-информирани за кожните тумори и се отнасят по-отговорно към слънцезащитата и другите средства за превенция. В същото време голяма част от тези, които се записаха за безплатен преглед, споделиха, че никога преди това лекар не е проверявал кожата им за признаци на кожен рак“, сподели доц. Гаврилова.

„Профилактиката е важна, защото много от тези лезии може би не биха били открити и лекувани навреме“, подчерта доц. Гаврилова и призова хората поне веднъж в живота си да се прегледат при специалист, който да огледа внимателно цялата кожна повърхност и да посочи имат ли опасни образувания, трябва ли да се проследяват и колко често да го правят.

Доц. Гаврилова благодари на клиниките-партньори, които подкрепиха безплатната кампания, за тяхната социална ангажираност и грижа към пациентите: МЦ „Надежда“, Хигия NV, ДКЦ „Трансхеликс“, „Д-р Гаврилови Онкоконсулт”, iClinic – София.