Днес ни  чакат жега и задух, температурите ще достигат 40 градуса

Днес ни  чакат жега и задух, температурите ще достигат 40 градуса

Настоящата седмица ще остане преобладаващо слънчева и суха. Облачността във вторник ще е минимална, а вятърът – до умерен, североизточен, по-осезаем в планините и в Източна България. Дневните температури ще варират между 34 и 39 градуса. Такава е прогнозата на НОВА ТВ.

Опасни юлски жеги и висок риск от пожари

В сряда и с по-малка вероятност – в четвъртък, има изгледи за локални гръмотевични процеси в източните райони с кратък валеж по-късно следобед и вечерта. При такива обстановка е възможно падане на градушка. Температурите ще се движат около 40 градуса в обичайно горещите точки у нас до края на седмицата.

Уморителна жега в следващите дни

Според предварителните прогнози третата седмица на месеца ще е още по-гореща. Преобладаващите дневни температури в страната ще са в интервала 35-40 градуса, като в Дунавската равнина, по долното течение на Струма, в централните и източните райони на Горнотракийската низина живакът в термометрите ще скочи до малко над 40 градуса. Изгледи за динамика във времето има за 17-18 юли с локални, кратки следобедни валежи с гръмотевици.

По крайбрежието

Времето по Черноморието ще е преобладаващо слънчево с минимална облачност. Дневните температури ще са около и малко над 30 градуса, с усещане за жега и задух следобед и привечер. През текущата седмица повече облаци се очакват в сряда, 10 юли, а след това – около 17 юли, с известна вероятност за кратки локални превалявания с гръмотевици. Морската вода е с температура 25-26 градуса.