Църногорският събор „В сърцето на Граово“ отново чака стотици гости

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ отново чака стотици гости

На 13 и 14 юли ще се проведе VI Църногорски събор в „В сърцето на Граово“. Събитието се превърна в една традиция и е дългоочаквано за всички жители на Югозападна България. Ежегодно на манастирските поляни на Църногорския манастир се събират стотици гости, които се наслаждават на богата фолклорна програма.

В първите пет издания на фестивала участие са взели общо 216 културни институции, множество индивидуални изпълнители, близо 4000 участници от 81 общини с многочасова програма с песни, танци и граовски лакардии.

Вече две години съборът завършва с най-голямото граовско хоро, в което до момента са се включили 376 самодейци и стотици гости.

Съпътстваща част от фолклорната програма са Алеята на занаятите и Алеята на производителите, където гостите на събора ще могат да видят и опитат различни демонстрации, да си закупят изделия от царевично лико, дрехи с елементи на български шевици, народни носии, сувенири, дърворезба, изложения на традиционен български поминък, традиционни български храни от производители (млечни и пчелни продукти, билки, сладкарски изделия и др.). Гостуващи групи в тазгодишното издание на събора ще бъдат капанци от Разград – етнографска група българи, живеещи в Североизточна България (Разградска и Търговищка област), потомци на прабългарите, групи от Пиринска фолклорна област и Северняшки етнографски регион.

Гостите на събора ще имат възможност да посетят и изложението на животновъдите, важен елемент в бита и поминъка на граовците.

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ е повече от събитие – това е празник на българската традиция и култура, място за среща и споделяне на ценности, които ни обединяват.

Събитието се провежда под патронажа на областния управител Людмил Веселинов.

Църногорският събор се провежда с общите усилия и на Министерство на земеделието,  „Обединени български животновъди“, Сдружението на работодателите КРИБ-Перник и общините от област Перник – Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци.

Препоръчителният дрескод тази година за всички посетители на събора е „Мотив Шевица“.