Над 1200 участници на 17-тия Републикански фест на хора с увреждания в Перник

Над 1200 участници на 17-тия Републикански фест на хора с увреждания в Перник

Перник бе домакин на 17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания. Проявата е традиционна, има конкурсен характер и се провежда ежегодно с подкрепата на Агенцията на хората с увреждания, Община Перник и Съюза на инвалидите в България.

Както всяка година, и сега, въпреки горещините и дългия път, хора с увреждания от цялата страна пристигнаха в областния град, за да съпреживеят заедно празника. Наред с програмата на откритата сцена в квартал „Църква“,имаше и Алея на занаятите, развлекателни и спортни игри.

Целта на проявата бе да се подпомогне социалната интеграция на хората с увреждания. Те имат необходимостта да бъдат забелязани, мотивирани, подкрепени от обществото, каза председателят на Съюза на инвалидите в Перник Деница Хараланска:

„Да вдигаме тяхното самочувствие, да вдигаме техния дух“, посочи тя.

По предварителни прогнози във фестивала се включват над 1200 участници. Тази година той бе под мотото „Да победим деменцията чрез науката, изкуството и спорта“.

Съдействие в организацията му оказа и община Перник.

„Ние винаги ще се стараем да правим нужното фестивала да го има, да го надграждаме, да става по-хубав. Той е изключително мащабен. Община Перник, цялото ръководство на общината, сме един добър приятел и партньор на хората с увреждания. Винаги могат да ни търсят, винаги могат да се обръщат към нас“, заяви секретарят на общината Мартин Жлябинков.