Намаляха болните от варицела и заразни болести в региона, твърдят от РЗИ

Намаляха болните от варицела и заразни болести в региона, твърдят от РЗИ

Над 3 пъти са намалели заболелите от заразни болести в пернишки регион. През този период са регистрирани 3-ма болни, при 10 за предходната седмица. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

По-малко са и болните от варицела в областта през изминалата седмица. През този период е констатиран само 1 болен, при 4 за предходната седмица. Заболяло е дете на 2 г. от Перник. Засегнат е колективът на Детска ясла „Здравец“ в Перник.

Има незначително увеличаване на болните от коклюш през седмицата. През седмицата са констатирани 2-ма болни. Заболелите са деца на 6 г. и 7 г. от Перник и се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнат е колективът на  ДГ №1 „Миньорче“ –Перник.

Леко са се увеличили и болните от грип и остри респираторни заболявания. През седмицата  са регистрирани 36 болни, при 29 за предходната седмица. Заболеваемостта през този  период в областта е била 51,47%ОО, при средна за страната 47,72 % ОО към 01.07.2024 г.

От РЗИ уверяват, че са извършени епидемиологични проучвания на всички регистрирани случаи. Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 231 проверки. От тях 79 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене. 6 от проверките са относно спазване на изискванията при бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

При проверките през седмицата, здравните инспектори са издали 2 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през миналата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 97 проби от различни населени места в региона. Според директора на РЗИ- д-р Александър Златанов, поради въвеждането на режим на водоснабдяването в Радомир, там се взимат ежедневно проби от няколко населени района. Целта е да се установи дали подаваната вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.

Наред с това през седмицата са взети и 28 проби от плувни басейни в региона, за да се установи дали водата в тях отговаря на хигиенно-санитарните изисквания.