Външно министерство предупреди българите да не пътуват до Сицилия

Външно министерство предупреди българите да не пътуват до Сицилия

Министерството на външните работи (МВнР) съветва българите да не пътуват до Сицилия и околните острови. Причината е активизиране на вулканичната дейност на вулканите Етна и Стромболи през последните няколко дни, информират от МВнР на уебсайта си.

Гражданска защита на Италианската република е обявила преминаване от ниво на риск „зелено – липсваща или много ниска активност“, към ниво на риск „жълто – от ниска до средна активност“, във връзка с което, е разпоредила на общините и компетентните местни органи да бъдат в готовност да приложат съответните планове за предупреждение на населението и действие в случай на вулканична активност.

Обръщаме внимание, че летището в град Катания е частично затворено поради наличието на вулканична пепел, която е покрила и голяма част от града. Летищните органи призовават гражданите да не се отправят към аерогара, преди да се проверили статуса на своя полет.

 При нужда от съдействие, българските граждани в Италианската република, могат да се обръщат към Посолството на Република България в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643, както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: consul@bulemb.it