Районна прокуратура -Перник ръководи разследването за заловените мигранти в брезнишко

Районна прокуратура -Перник ръководи разследването за заловените мигранти в брезнишко

Под ръководството на Районна прокуратура – Перник, Териториално отделение – Брезник, се води досъдебно производство за противозаконно подпомагане на чужденци. Извършеното престъпление, за което Днес и Утре пръв информира перничани, е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 3, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

 В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на две лица от гр. Дупница – Р.А. (на 49 години) и М.М. (на 29 години).

На 30.06.2024 г., в района на с. Красава, община Брезник, двамата дупничани подпомагали 35 граждани на Афганистан да преминават през територията на страната в нарушение на закона, като за целта използвали товарен автомобил.

Деянието е извършено по начин, опасен за живота на чужденците, които са превозвани  в товарния отсек на МПС. Сред тях имало и 7 непълнолетни лица.

С постановление на прокурор на Районна прокуратура – Перник Р.А. и М.М. са привлечени в качеството на обвиняеми. Понастоящем спрямо тях са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

Разследването по делото продължава.