Чистката в Нова ТВ взе главата и на шефа на „Нетинфо“

Чистката в Нова ТВ взе главата и на шефа на „Нетинфо“

Изпълнителният директор и миноритарен акционер на „Нетинфо“ Христо Христов, който се опълчи на започнатата чистка в медийната група на Нова телевизия от новите собственици на „Нова Броудкастинг груп“, е отстранен от шефската позиция. Решението е на съвета на директорите на „Нетинфо“, която притежава едни от най-популярните български новинарски сайтове и е част от сделката на дружеството на братята Кирил и Георги Домусчиеви за придобиването на „Нова Броудкастинг груп“. Това става ясно от официално съобщение на медийната група за назначаването на двама нови души в управата на „Нетинфо“.

Христо Христов притежава 3 процента от „Нетинфо“, 27 на сто са на бизнесмена Радосвет Радев, който притежава и Дарик радио, а останалите 70 на сто бяха купени от Домусчиеви. На фона на водените преговори за придобиването от страна на новите собственици и на миноритарните дялове, избухна скандалът с налаганата медийна политика на журналисти от сайта gong.bg заради спуснати им новини. Главният редактор на спортния сайт  Николай Младенов напусна след натиск от новите собственици, а Христов го защити.

Промените в медийната група започнаха с раздялата с един от основателите на Нова телевизия Силва Зурлева и продължиха с отстраняването на Виктория Бехар, мениджър на „Стратегическо развитие“ на новините, заради неудобни въпроси към новия шеф на новините в телевизията Миляна Велева за обвързаността ѝ с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Преди около седмица стана ясно още, че новите собственици са предложили промяна в трудовите договори на  разследващите журналисти на медията Миролюба Бенатовау Генка Шикерова и Марин Николов. Офертата към тях е да минат на свободна практика, предлагайки разследванията си на Нова телевизия, без да се ползват от нейната защита.

И докато за Бенатова, Шикерова и Николов засега не е ясно дали ще приемат това предложение, от телевизията съобщиха за раздялата си с Христо Христов.

„Нова Броудкастинг Груп оценява постиганото от него и му благодари за работата в компанията“, пише в съобщението на телевизията от понеделник.

В него се посочва, че за прокурист на „Нетинфо“ е назначена Стефана Здравкова, а за финансов директор – Станка Крушарска

Допреди да бъде привлечена в медийния бизнес Стефана Здравкова е била директор за България на eMAG, а между 2008 и 2015 г. последователно е била директор „Продажби“ на Logitech Europe и Toshiba Europe в България. Професионалната ѝ биография включва още мениджърски позиции в компаниите Siemens Mobile и XEROX Bulgaria. От „Нова Броудкастинг груп“ обясняват, че ще разчитат нейния опит в развитието на устойчиви бизнес модели, предимно в технологични компании, за запазването на лидерската позиция на „Нетинфо“ в сегмента на интернет сайтовете.

Станка Крушарска е с 14 години опит в областта на корпоративното банкиране, като последните пет е ръководила дирекция „Корпоративно банкиране“ в „Банка Пиреос България“. Преди това е работила в „Банка ДСК“ и „Хеброс Банк“.

„Нетинфо“ притежава АБВ Поща, Vbox7.com, Vesti.bg, Dariknews.bg, Nova.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg и много други сайтове, които месечно се посещават от над 3 млн. онлайн потребители. /Източник:  Mediapool.bg