Църногорският събор „В сърцето на Граово“ тази година ще се проведе на 13 и 14 юли

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ тази година ще се проведе на 13 и 14 юли

Шестото издание на Църногорския събор в „В сърцето на Граово“ тази година ще се проведе на 13 и 14 юли. Това събитие привлича ежегодно жители от цяла Югозападна България с богатата си фолклорна проява и инициативи.

Традиционно и тази година Църногорският събор ще започне с колоквиум.

Сред атрактивните инициатива на събора са Алеята на занаятите и Алеята на производителите. На щандовете им гостите на събора ще могат да видят и да си купят изделия от царевично лико, дрехи с елементи на български шевици, народни носии, сувенири, дърворезба. Традиционни български храни  и тази година ще предлагат производители на: млечни и пчелни продукти, билки, сладкарски изделия и други вкусотии.

 Гостуващи групи в тазгодишното издание на събора ще бъдат капанци от Разград – етнографска група българи, живеещи в Североизточна България (Разградска и Търговищка област), потомци на прабългарите, групи от Пиринска фолклорна област и Северняшки етнографски регион.

Посетителите на събора ще имат възможност да разгледат изложението на животновъдите,  където ще бъдат показани традиционни за Граово породи животни.

Събитието се провежда под патронажа на областния управител Людмил Веселинов.

Църногорският събор се провежда с общите усилия на Министерство на земеделието,  „Обединени български животновъди“, „Асарел Медет“,  КРИБ-Перник и общините от областта.