Д-р Адриан Симеонов: Защо да работя в Перник, в името на какво и на кого?!

Д-р Адриан Симеонов: Защо да работя в Перник, в името на какво и на кого?!

От няколко дни социалното напрежение в Перник нарасна и за жалост това продължава. Причината, която разбуни духовете са появилите се слухове за смяната на сегашния директор на МБАЛ“Р. Ангелова“- д-р Анатоли Митов. Това породи вълна от негодувание сред работещите в болницата.

На фона на проблемите, които изпитва пернишката болница, както всички болници в страната- недостига на лекари и сестри, подобни сътресения, очевидно идват в повече на екипа, който работи в здравното заведение. Оценили качествата на д-р Анатоли Митов, няколко завеждащи на отделения в болницата подадоха оставките си, в знак на протест срещу евентуалната му смяна.

Един от тези лекари е завеждащият Детско отделение д-р Адриан Симеонов. Той дойде в пернишката болница преди две години и на практика спаси от закриване Детско отделение. Затова му зададох въпроса- защо подава оставка, след като е наясно, че така Детско отделение е обречено на закриване. Д-р Симеонов беше категоричен: „Решението ми е напълно осъзнато, така, както, когато реших да дойда отново в моя роден град. Тогава водих разговор с д-р Митов, като директор на болницата. Той пое ангажименти пред мен и си стиснахме ръцете. Мога да кажа, че това, за което се договорихме, въпреки трудностите, д-р Митов го изпълни. Да работиш в екип е изкуство. А аз съм отборен играч. С д-р Митов съм работил без проблем и съм имал в негово лице разбиране като лекар и като директор. Затова сериозните проблеми, които имах напоследък, някак си ги преодолявах. Въпреки недостига на лекари, аз успях да убедя колеги да идват и да дават дежурства в нашето Детско отделение. Не знам дали знаете, обаче, но лекарите и сестрите в моето отделение са принудени да работят в ненормални условия- те са нападани, ругани, заплашвани. Последният ни нелеп случай е от изминалата събота. Перничани не разбират, че правилата в здравната система не са написани от лекарите в Детско отделение. Те само са длъжни да ги спазват, за да не търпим санкции от РЗОК. И когато поискаме от родител да вземе направление от личния лекар за детето си и той отказва, се налага да плати прегледа. Отговорът е- на вас ли да ви плащам бе, никога. Отивам в София. Това е най-лекия вариант. Имаме нападение над лекари, скубане на сестри, нахлуване в Детско отделение, сякаш е кравеферма и какво ли не още. И въпреки тези ненормални условия, колегите ми идват и дават дежурства. С д-р Митов дори имахме планове да организираме и открием спешен детски кабинет за улеснение на перничани и гостите на града. Дори разговаряхме с лекари за дежурства. Не знам дали знаете, но в момента в Перник сме само двама детски лекари- всички останали са в отпуск, дори и майка ми е на море. Само вчера сме прегледали около 50 деца. Не знам дали сте наясно какво означава това. А вече ми напуснаха колеги, заради тези нападения и грубости към тях. Няма физическа възможност в отделението да работим само трима лекари, от които един е специализант. Когато дойдох, отделението извършваше дейности за около 30 000 лева. За юни ние сме над 86 000 лева. Нали разбирате за какво натоварване става въпрос. И за благодарност моите колеги са тероризирани, а директорът ни искат да го сменят. Както е тръгнало, бъдете сигурни, че пернишката болница върви към закриване. Не виждам кой ще може да ни мотивира така, че да работим, въпреки всички трудности и негативно отношение. Питам се – защо да работя в Перник, в името на какво и на кого. Имам си работа в София, там поне ценят това, което правим за децата?“

Повярвайте ми, от тази изповед на д-р Симеонов ми стана тъжно и болно за нас, перничани. Нима наистина не сме в състояние да оценим какво правят някои лекари в пернишката болница. Може ли за всичко да тичаме в София? Не знам дали някой си задава тези въпроси. При липсата на лекари в цялата страна, при сериозното поскъпване на лекарства, ток, парно, вода и какво ли още не, в МБАЛ“Р. Ангелова“ се извършват ремонти в отделенията, монтира се нова апаратура и болницата няма задължения към кредитори, както преди години. Невероятно, но факт.