Ден отворените врати в пернишката полиция

Ден отворените врати в пернишката полиция

Детска гълчава огласи вчера сградата на пернишката Областна дирекция на МВР. В Деня на отворените врати директорът на институцията старши комисар Милчо Милчев беше домакин на ученици от Девето основно училище, които влязоха в сградата, за да се запознаят с работата на органите на реда. За децата бе повече от любопитно да видят част от въоръжението и да се запознаят на живо с дейността на звеното за специални операции.

Инспектор Яна Вуковска подробно запозна малките гости как работи системата на тел.112,  как трябва да се подават сигнали при необходимост, подчертавайки, че системата не бива да се използва неправомерно, защото един фалшив сигнал може да отнеме ценно време за някой, изпаднала в истинска беда.

Как работят отделните подразделения в полицията, какви са техните отговорности, как върви подготовката им – това бяха все въпроси на които учениците получиха отговор. Някои от тях дори споделиха, че искат да станат полицаи като завършат училище. Едно от децата дори уточни, чемечтае да стане криминалист и да разследва случаи на престъпления.

Безспорно най-интересно беше посещението в кабинета на директора. Най-малките гостенчета имаха възможност да седнат на „горещия“  стол на старши комисар Милчо Милчев, да си напрпавят снимки като полицейски шефове за минута – две, но и да се убедят практически как в реално време се осъществява връзката на ръководството на полицията със служителите на терен, убедиха се, че директорът всяка минута може да конролира всички екипи, след като дежурният докладва на малкия директор, че към момента в Перник няма регистрирани престъпления и обстановката е сериозна.

Децата проявяваха интерес и към четириногите помощници на органите на реда – полицейските кучета. Те чуха как се обучават те, какви грижи се полагат за тях, какво се случва, след като четириногите „полицаи“ излязат в пенсия.

Децата получиха покана, ако имат желание, да посетят и мястото, където се гледат и обучават полицейските кучета. Които към момента са 9 за Пернишката дирекция. Старши комисар Милчев се похвали, че благодарение на сътрудничеството в община Перник в близко време ще бъдат поставени нови фургони, с много по-добри условия за четириногите. Сегашните постройки са стари и не отговарят на специфичните изисквания за нормален живот и работа на кучета и персонал.

Гостите на полицията разгледаха и една от новите полицейски коли на дирекцията, изредиха се да седнат зад волана на БМВ-то, да изпробват клаксона и разбира се – да си направят снимки.