В пернишко няма бум на лаймска болест, увериха от РЗИ

В пернишко няма бум на лаймска болест, увериха от РЗИ

„В област Перник нямаме до сега бум на болни от лаймска болест. До момента имаме само 2-ма болни, при които е установена тази болест, което е напълно нормално“, това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Перник д-р Александър Златанов, на въпроса- има ли в Перник бум на лаймска болест, за което алармират от Министерството на здравеопазването.

Според д-р Златанов, заради падналите дъждове, през месец май, наистина беше затруднено косенето на тревните площи и третирането им срещу кърлежи и комари. “Въпреки това, общинските администрации в областта създадоха организация и използваха хубавото време, за да бъдат окосени тревните площи и третирани срещу насекоми. Доказателство затова е, че за последните две седмици ухапаните от кърлежи в региона, които са потърсили съдействие от спешните медици, намаляха драстично. През изминалата седмица те са 24 за цялата област. Това означава, че кметовете в областта ни полагат усилия, за да не допуснат бум на ухапани от кърлежи“, подчерта д-р Златанов.

По информация на Министерството на здравеопазването, всеки десети кръвен тест у нас за лаймска болест е с положителен резултат. Това показват данните от изследвалите се за лаймска болест пациенти през месеците април, май и юни т. г. във верига частни лаборатории в София и страната.

Направените кръвни тестове в този период са 3451 като при 343 от тях резултатът е положителен. За същия период на миналата година за лаймска болест са се изследвали 2596 души като положителен резултат е установен при 555 от тестовете.

„Тази година се отчита сериозен ръст при изследването на пациентите за лаймска болест, защото българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си. Тенденцията се наблюдава с особена сила след пандемията от COVID-19“, заяви управителят на частна лаборатория доц. д-р Росен Михайлов.

В над 300  филиала на една от големите частни лаборатории у нас, се извършва също изследване за лаймска болест на кърлежите, донесени от пациентите.

И при изследваните паразити се наблюдава сериозен ръст. През месеците април, май и юни т. г. са изследвани 1594 кърлежа, от които положителни за лаймска болест са 154. За същия период на миналата година са изследвани 674, от които положителни са били 66 кърлежа.

Лаймската болест е една от най-често предаваните с кърлежи инфекции в България, а лечението се определя от стадия на болестта. Установено е, че над 30% от кърлежите носят зараза като причина за това е основно бактерията Borrelia burgdorferi. Тя се предава само и единствено чрез ухапване от кърлеж. Затова, специалистите съветват- ако намерите кърлеж по себе си или по домашния ви любимец, е много важно след като бъде изваден, да бъде и изследван, съветват специалистите.