24 жители на региона, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ от спешни медици

24 жители на региона, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ от спешни медици

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на 250 повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 3 по-малко от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник-159, коeто e с 4 по-малко в сравнение с предходната седмица, в Радомир-  47, което е с 14 повече от предходната седмица и Брезник- 21,  което е с 2 по-малко от предходната седмица.

Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени 228, амбулаторни прегледа, което е с 32 повече от предходната. Най-много те са отново в Радомир-74, което е с 10 повече от предходната седмица, Брезник- 71, което е с 16 повече от предходната седмица и Трън- 54, което е с 1 повече от предходната седмица. Радващото  е, че през седмицата спешните медици не са установили заболели от коронавирус в региона по време на прегледите.

Добрата новина е, че продължава да намалява броят на ухапаните от кърлежи в региона, макар и с малко.  През изминалата седмица те са били 24, което е със 7 по-малко от предходната. Най-много са  ухапаните в община Трън- 10, при 4 за предходната седмица, Земен- 7, при 5 за предходната седмица  Брезник- 4, при 14 за предходната седмица. Най-малко са ухапаните в  общините Радомир- 3.

Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са  100, което е с 9 по-малко от предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

През изминалата седмица екипите на ЦСМП-Перник са реагирали на повиквания за 3 ПТП, от които 2 са в Перник и 1 в Радомир, без тежко ранени.

„ Фактът, че ухапаните от кърлежи в региона продължават да намаляват и през изминалата седмица показва, че общинските управи предприемат действия в борбата  срещу  тези насекоми. Напоследък се забелязва увеличаване на заболелите от заразни болести и чревни заболявания. Затова апелираме жителите да бъдат взискателни към хигиената си. Не е препоръчително да се консумират плодове, които не са  измити обилно с вода. Много внимателно трябва да се купуват храни, приготвени на открито. При високите температури, сосовете задължително трябва да се съхраняват в хладилник, а не отвън. Това е особено важно за малките деца, които са много податливи на чревни инфекции. Препоръчително е на малките деца да не се купува храна от открити щандове“. Това информира зам.-директорът на ЦСМП д-р Веселина Шишкова.