С литийно шествие отбелязаха в Перник връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец в Рилската обител

С литийно шествие отбелязаха в Перник връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец в Рилската обител

И тази година в Перник беше спазена традицията на 1 юли да се провежда литийно шествие, с което да се отбелязва едно от най-значимите събития в духовната ни история – връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Велико Търново в Рилската обител. Шествието започна от църквата „Свети Иван Рилски“ и продължи до паметника на светеца пред Двореца на културата. Духовият оркестър при Двореца на културата с ръководител Трифон Трифонов  взе участие в литийното шествие.

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.

На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят (виж Успение на св. Йоан Рилски), а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века.

През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.

През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.